Assam History GK Question Answers pt 1

Assam History GK Question Answers

Assam History GK Question Answers pt 1

Q1. Who among the following is the earliest known King of ancient Assam?

নিম্নলিখিত কোন জন প্ৰাচীন অসমৰ প্ৰাচীনতম ৰজা আছিল?

(A) Narakasur
(B) Mahiranga Danava
(C) Hidimba
(D) Sri Harsna

Answer: (B) Mahiranga Danava

Q2. Who was the founder of Varman Dynasty?

বৰ্মন ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল?

(A) Bhaskarvarman
(B) Narakavarman
(C) Pushyavarman
(D) None of these

Answer: (C) Pushyavarman

Q3. The capital of Varman dynasty of Kamrupa Kingdom was

কামৰূপ ৰাজ্যৰ বৰ্মন ৰাজবংশৰ ৰাজধানী কি আছিল

(A) Pragjyotishpur
(B) Gargaon
(C) Saraideo
(D) Rangpur

Answer: (A) Pragjyotishpur

Q4. Bhaskar Varman attended the great religious council at

ভাস্কৰ বৰ্মনে কত মহান ধৰ্মীয় পৰিষদত উপস্থিত আছিল

(A) Taxila
(B) Kanauj
(C) Sanchi
(D) Lahore

Answer: (B) Kanauj

Q5. Who was the first king from Assam to perform “Aswamedha Yogya”?

“অস্বমেধ যজ্ঞ” কৰা অসমৰ প্ৰথম ৰজা কোন আছিল?

(A) Mahendravarman
(B) Bhaskarvarman
(C) Pushyavarman
(D) Narakavarman

Answer: (A) Mahendravarman

Q6. Which of the following ruler was popularly known as Chilarai

নিম্নলিখিত কোনজন শাসক চিলাৰাই নামেৰে জনপ্ৰিয় আছিল

(A) Naranarayan
(B) Mahamanikya
(C) Sukladhvaj
(D) Durlav Narayan

Answer: (C) Sukladhvaj

Q7. After the fall of Varman dynasty which of the following dynasty began their rule?

বৰ্মন ৰাজবংশৰ পতনৰ পিছত নিম্নলিখিত কোন ৰাজবংশে তেওঁলোকৰ শাসন আৰম্ভ কৰিছিল?

(A) Chutiya Dynasty
(B) Koch Dynasty
(C) Mlechchha Dynasty
(D) Kachari Dynasty

Answer: (C) Mlechchha Dynasty

Q8. Who established Mlechchha Dynasty in Kamrupa Kingdom?

কামৰূপ ৰাজ্যত মলেচ্ছা ৰাজবংশ কোনে স্থাপন কৰিছিল?

(A) Bhaskarvarman
(B) Pushyvarman
(C) Narakasur
(D) Salasthambha

Answer: (D) Salasthambha 

Q9. In which year, Malladev (Nara Narayan) acquired the title Narayan

কোন বছৰত মল্লদেৱে (নৰ নাৰায়ণ) নাৰায়ণ উপাধি লাভ কৰে

(A) 1545
(B) 1540
(C) 1533
(D) 1547 

Answer: (B) 1540 

Q10. Which one was the first capital of the Ahom Kingdom?

কোনখন আছিল আহোম ৰাজ্যৰ প্ৰথম ৰাজধানী?

(A) Jorhat
(B) Sivasagar
(C) Sadiya
(D) Charaideo 

Answer: (D) Charaideo 

Q11. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title “Swarganarayan” was

হিন্দু উপাধি “স্বৰ্গনাৰায়ণ” ধাৰণ কৰা প্ৰথম জন আহোম ৰজা কোন আছিল

(A) Raghu Dev
(B) Viswa Singha
(C) Siva Singha
(D) Suhungmung 

Answer: (D) Suhungmung 

Q12. The ancient name of Cachar was

কাছাৰৰ প্ৰাচীন নাম আছিল

(A) Pragjyotishpur
(B) Hidimba
(C) Narayanpur
(D) Kamalpur

Answer: (B) Hidimba 

Q13. Karnasuvarna or Karnasubarna, a historical site of the ancient period, is presently located in which state?

প্ৰাচীন কালৰ ঐতিহাসিক স্থান কৰ্ণাসুৱৰ্ণ বা কৰ্ণাসুবৰ্ণ বৰ্তমান কোন ৰাজ্যত অৱস্থিত

(A) Meghalaya
(B) Assam
(C) Sikkim
(D) West Bengal 

Answer: (D) West Bengal 

Q14. Which one of the following governed the Darrang Desh? 

নিম্নলিখিত কোনজনে দৰং দেশ শাসন কৰিছিল?

(A) Kamaleswar Baruah
(B) Susengphaa
(C) Darangi Raja
(D) Sukapha

Answer: (C) Darangi Raja

Q15. The Talatal Ghar at Sibsagar was built in the year _____

___ চনত চিবসাগৰত তালাতল ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) 1751
(B)1763
(C) 1765
(D) 1790

Answer: (A) 1751

Important links:

Download Assam History GK pt 1 PDF Click here
Read all Assam History GK Series Click here

Top 15 Assam History GK Question Answers to improve your Gk learning skills. These Assam History General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *