Assam Geography GK Quiz pt. 6

assam geography GK Quiz

Assam Geography GK Quiz pt. 6

Q1. Dainie Puja is celebrated by 

ডাইনি পূজা কাৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়

(A) Mishings 
(B) Barmans
(C) Karbis
(D) Rabhas 

Answer: (B) Barmans

 

Q2. Bagrurumba is performed by 

বাগৰুম্বা কাৰ দ্বাৰা সম্পাদন কৰা হয় 

(A) Mishings 
(B) Bodos 
(C) Karbis 
(D) Rabhas 

Answer: (B) Bodos

 

Q3. Wangla is the main festival of 

ৱাংলা কাৰ মুখ্য উৎসৱ 

(A) Mishings
(B) Bodos 
(C) Karbis 
(D) Garos 

Answer: (D) Garos

 

Q4. Deodhani dance a folk dance of Assam and is associated with the worship of 

দেওধনীয়ে অসমৰ এটা লোক নৃত্য নৃত্য কৰে আৰু কি উপাসনাৰ সৈতে জড়িত 

(A) snake goddess Manasa or Maroi
(B) goddess of knowledge, music, arts, wisdom and learning, Saraswati 
(C) goddess of wealth, fortune, and prosperity, Lakshmi 
(D) warrior goddess , Durga and Kali 

Answer: (A) snake goddess Manasa or Maroi

 

Q5. Chamangkan festival is celebrated by 

চামাংকান উৎসৱ কাৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়

(A) deuris 
(B) Bodos
(C) karbis 
(D) Garos 

Answer: (C) karbis

 

Q6. Mishing peoples of Assam originally belong to _____

অসমৰ মিছিং লোকসকল মূলতঃ ____ অন্তৰ্ভুক্ত

(A) Australoid 
(B) Mongoloid 
(C) Austro­-Austric 
(D) Indo­-Aryan 

Answer: (B) Mongoloid

 

Q7. Official Ali­A:yé­Lígang (Ali Aye Leegang) a traditional festival of Mishing people was first celebrated in_________ 

অফিচিয়েল আলি আই লিগাং (আলি আয়ে লীগাং) মিছিং লোকসকলৰ এটা পৰম্পৰাগত উৎসৱ প্ৰথমে উদযাপন কৰা হৈছিল

(A) Assam 
(B) Arunachal Pradesh 
(C) Sikkim 
(D) Nagaland 

Answer: (B) Arunachal Pradesh

 

Q8. “Satsana Phi” is a folk religion of which tribe ____

সাতসনা ফি” _____ জনজাতিৰ লোক ধৰ্ম

(A) Mishings 
(B) Tai Ahom 
(C) Karbis 
(D) Kachari 

Answer: (B) Tai Ahom

 

Q9. Which is the Oldest Masjid in Assam? 

অসমৰ আটাইতকৈ পুৰণি মছজিদ কোনটো? 

(A) Poa Mecca in Hajo 
(B) Panbari Masjid in Dhubri district 
(C) Ajan Pir Dargah in Sibsagar 
(D) Bor Masjid in Jayantipur, Kaliabor 

Answer: (B) Panbari Masjid in Dhubri district

 

Q10. Amchang Wildlife Sanctuary is located in which of the following districts in Assam:

আমচাং বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য অসমৰ নিম্নলিখিত কোনখন জিলাত অৱস্থিত:

(A) Kamrup (M)
(B) Darrang
(C) Barpeta
(D) Sonitpur

Answer: (A) Kamrup (M)

 

Q11.Which district of Assam has the highest number of Tea gardens:

অসমৰ কোনখন জিলাত চাহ বাগিচাৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক:

(A) Sonitpur
(B) Sivasagar
(C) Darang
(D) Dibrugarh

Answer: (D) Dibrugarh

 

Q12. The average height of Assam from sea level is:

সাগৰ পৃষ্ঠৰ পৰা অসমৰ গড় উচ্চতা হৈছে

(A) 69.5 m
(B) 92.5 m
(C) 56.6 m
(D) 79.5 m

Answer: (D) 79.5 m

 

Q13. ____is the oldest refinery of India:

__ হৈছে ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি শোধনাগাৰ

(A) Digboi refinery
(B) Barauni refinery
(C) Noonmati refinery
(D) Numaligarh refinery

Answer: (A) Digboi refinery

 

Q14. Which of the following districts of Assam has the lowest literacy rate:

নিম্নলিখিত কোনখন জিলাৰ সাক্ষৰতাৰ হাৰ আটাইতকৈ কম:

(A) Dima Hasao
(B) Dhubri
(C) Karbi Anglong
(D) Hailakandi

Answer: ( B) Dhubri

 

Q15. In which of the following year Tea was discovered in Assam:

কোন বছৰত অসমত চাহ আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছিল

(A) 1823
(B) 1824
(C) 1825
(D) 1826

Answer: (A) 1823

 

Important links:

Download Assam Geography GK pt 6 PDF Click here
For Assam Geography GK pt. 5 Click here

Top 15 Assam Geography GK Quiz to improve your GK learning skills. These Assam Geography General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Leave a Comment