Assam Geography GK Quiz pt. 5

assam geography GK Quiz

Assam Geography GK Quiz pt. 5

Q1. The total number of administrative districts in Assam is

অসমৰ প্ৰশাসনিক জিলাৰ মুঠ সংখ্যা কিমান

(A) 23
(B) 27
(C) 32
(D) 33

Answer: (D) 33

 

Q2. Assam falls in which climate region?

অসম কোন জলবায়ু অঞ্চলত পৰে?

(A) Monsoon Climate
(B) Equatorial Climate
(C) Temperate Climate
(D) Polar Climate

Answer: (B) Equatorial Climate

 

Q3. Which National Park is the largest in Assam:

কোনখন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান অসমৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ

(A) Kaziranga
(B) Manas
(C) Dibru Saikhowa
(D) Nameri

Answer: (B) Manas

 

Q4. Which of the following district of Assam has the highest sex ratio:

নিম্নলিখিত কোনখন জিলাৰ লিংগ অনুপাত সৰ্বাধিক

(A) Jorhat
(B) Majuli
(C) Barpeta
(D) Baksa

Answer: (D) Baksa

 

Q5. Which river flows through the northern part of the Kaziranga National Park:

কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ উত্তৰ অংশৰ মাজেৰে কোনখন নদী বৈ গৈছে?

(A) Jia Bharali
(B) Jia Dhanshiri
(C) Buroi
(D) Brahmaputra

Answer: (D) Brahmaputra

 

Q6. In which year the Project Tiger in Manas National Park was started?

কোন বছৰত মানস ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত টাইগাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছিল?

(A) 1972
(B) 1973
(C) 1975
(D) 1976

Answer: (B) 1973

 

Q7. Pink Granite has been discovered in which hill of Goalpara district?

গোলাপী গ্ৰেনাইট গোৱালপাৰা জিলাৰ কোনপাহাৰত আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছে?

(A) Rakshashini Pahar
(B) Sri Surya Pahar
(C) Ajagar Hills
(D) All of the above

Answer: (B) Sri Surya Pahar

 

Q8. How many oil refineries are there in Assam:

অসমত কিমানখন তেল শোধনাগাৰ আছে

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five

Answer: (C) Four

 

Q9. Which department is engaged in minerals exploration in the state of Assam:

অসম ৰাজ্যত কোনবিভাগ খনিজ অন্বেষণত নিয়োজিত

(A) Survey of India
(B) Directorate of Geology & Mining
(C) Economic & Statistics
(D) All of the above

Answer: (C) Economic & Statistics

 

Q10. Physiography of Assam can be divided into how many types:

অসমৰ ফিজিঅগ্ৰাফীক কিমান প্ৰকাৰৰ বিভক্ত কৰিব পাৰি

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five

Answer: (B) Three

 

Q11. In which year oil was first drilled in Assam:

কোন বছৰত অসমত প্ৰথমতেল খনন কৰা হৈছিল

(A) 1850
(B) 1857
(C) 1860
(D) 1867

Answer: (D) 1867

 

Q12. The Chandubi lake was formed in which year due to an earthquake:

ভূমিকম্পৰ ফলত কোন বছৰত চান্ডুবি হ্ৰদ গঠন হৈছিল

(A) 12th June 1897
(B) 9th September 1923
(C) 3rd July 1930
(D) 12th June 1997

Answer: (A) 12th June 1897

 

Q13. Which relief feature protects Assam from cold polar winds in Winter:

কোনটো ৰিলিফ ফিচাৰে শীতকালত অসমক ঠাণ্ডা মেৰু বতাহৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰে

(A) Purvanchal
(B) Bhutan Himalaya
(C) Himalayas
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (C) Himalayas

 

Q14. What is the other name of Bordoichila or Pre-Monsoon:

বৰদৈচিলা বা প্ৰাক-মৌচুমীৰ আন নাম কি

(A) Tea Shower
(B) Mango Shower
(C) Paddy Shower
(D) All of the Above

Answer: (A) Tea Shower

 

Q15. Which part of the Assam receives very little rainfall:

অসমৰ কোনটো অংশত খুব কম বৰষুণ হয়

(A) Lumding
(B) Tinsukia
(C) Morigaon
(D) All of the Above

Answer: (A) Lumding

Important links:

Download Assam Geography GK pt 5 PDF Click here
For Assam Geography GK pt. 4 Click here

Top 15 Assam Geography GK Quiz to improve your GK learning skills. These Assam Geography General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam Geography General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam Geography GK Click here
Assam History GK   Click here
Assamese Culture GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
World History GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment