Assam Geography GK Quiz pt. 4

assam geography GK Quiz

Assam Geography GK Quiz pt. 4

Q1. The origin of the Barak river lies in?

বৰাক নদীৰ উৎপত্তি হৈছে

(A) Barail Range
(B) Karbi Plateau
(C) Jaintia Hills
(D) Lushai Hills

Answer: (A) Barail Range

 

Q2. Which of the following tree is predominant in the forests of Assam?

নিম্নলিখিত কোনগছ অসমৰ অৰণ্যত প্ৰধান?

(A) Bamboo
(B) Sal
(C) Hollong
(D) Teak

Answer: (B) Sal

 

Q3. Which two places have been connected by Bhupen Hazarika Bridge?

কোন দুটা ঠাই ভূপেন হাজৰিকা দলঙৰ দ্বাৰা সংযোগ কৰা হৈছে?

(A) Sadiya–Bukaghat
(B) Sadiya–Krisnapur
(C) Dhola–Sadiya
(D) None of the Above

Answer: (C) Dhola–Sadiya

 

Q4. The proposed Tipaimukh Dam is to be constructed over which river?

প্ৰস্তাৱিত টিপাইমুখ বান্ধটো কোনখন নদীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব?

(A) Brahmaputra River
(B) Surma River
(C) Dibang River
(D) Barak River

Answer: (D) Barak River

 

Q5. The __ Assam districts are major reserves of oil and gas.

অসম ___ জিলাসমূহ তেল আৰু গেছৰ মুখ্য ভাণ্ডাৰ।

(A) Lower
(B) Middle
(C) Upper
(D None of the above

Answer: (C) Upper

 

Q6. Which schedule of the Indian constitution deals with the administration of tribal areas in Assam?

ভাৰতীয় সংবিধানৰ কোনটো অনুসূচীত অসমৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ প্ৰশাসনৰ বিষয়ে সম্পৰ্কিত?

(A) Fourth
(B) Fifth
(C) Sixth
(D) Seventh

Answer: (C) Sixth

 

Q7. Which of the following river is known as Kameng in Arunachal Pradesh?

নিম্নলিখিত কোনখন নদীক অৰুণাচল প্ৰদেশৰ কামেং বুলি জনা যায়?

(A) Jia Dhal
(B) Subansiri
(C) Jaji
(D) Jia Bharali

Answer: (D) Jia Bharali

 

Q8. Which of the following districts of Assam does not come under the jurisdiction of BTC?

নিম্নলিখিত কোনখন জিলা বিটিচিৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰৰ অধীনলৈ নাহে?

(A) Bongaigaon
(B) Udalguri
(C) Chirang
(D) Kokrajhar

Answer: (B) Udalguri

 

Q9. Which of the following districts of Assam does not have any international boundary with Bangladesh?

নিম্নলিখিত কোনখন জিলাৰ বাংলাদেশৰ সৈতে কোনো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমা নাই?

(A) Karimgarj
(B) Dhubri
(C) Hailakandi
(D) Cachar

Answer: (C) Hailakandi

 

Q10. The tropical rainforests in Assam is __

অসমৰ ক্ৰান্তীয় বৰ্ষাৰণ্য হৈছে ____

(A) Buriburi rainforest
(B) Bogibeel rainforest
(C) Dehing Patkai rainforest
(D) None of the above

Answer: (C) Dehing Patkai rainforest

 

Q11. The major reserves of limestone are in _ and _ districts.

চূণশিলৰ মুখ্য ভাণ্ডাৰ ___ আৰু ___ জিলাত আছে।

(A) Dima Hasao and Karbi Anglong
(B) Hojai and Barpeta
(C) Nagaon and Morigaon
(D) Kukrajhar and Golaghat

Answer: (A) Dima Hasao and Karbi Anglong

 

Q12. Which of the following geographical lines passes through the state of Assam?

নিম্নলিখিত কোনটো ভৌগোলিক ৰেখা অসম ৰাজ্যৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়?

(A) Tropic of cancer
(B) Equator
(C) Tropic of Capricorn
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above

 

Q13. Which of the following North Eastern state shares the longest boundary with Assam?

নিম্নলিখিত কোনখন উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যই অসমৰ সৈতে আটাইতকৈ দীঘল সীমা ভাগ বতৰা কৰে?

(A) Mizoram
(B) Meghalaya
(C) Nagaland
(D) None of the above

Answer: (B) Meghalaya

 

Q14. Which of the following district of Assam does not have an international boundary with Bangladesh?

নিম্নলিখিত কোনখন জিলাৰ বাংলাদেশৰ সৈতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমা নাই?

(A) Dhubri
(B) Karimganj
(C) Cachar
(D) Hilakandi

Answer: (D) Hilakandi

 

Q15. Which of the following state is not situated to the East of Assam?

নিম্নলিখিত কোনখন ৰাজ্য অসমৰ পূবত অৱস্থিত নহয়?

(A) Mizoram
(B) Nagaland
(C) Manipur
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (A) Mizoram

 

Important links:

Download Assam Geography GK pt 4 PDF Click here
For Assam Geography GK pt. 3 Click here

Top 15 Assam Geography GK Quiz to improve your GK learning skills. These Assam Geography General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam Geography General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Assam Geography GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *