Assam Geography GK Quiz pt. 3

assam geography GK Quiz

Assam Geography GK Quiz pt. 3

Q1. What is the highest peak of Karbi hill:

কাৰ্বি পাহাৰৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগটোৰ নাম কি

(A) Singhason peak
(B) Laikei peak
(C) Danbukosu peak
(D) Mahadev

Answer: (A) Singhason peak

 

Q2. Assam’s newest district Majuli is carved out of which of district:

অসমৰ আটাইতকৈ নতুন জিলা মাজুলী কোনখন জিলাৰ ভিতৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে

(A) Dibrugarh
(B) Tezpur
(C) Jorhat
(D) None of these

Answer: (C) Jorhat

 

Q3. Which of the following is not among the major birds found in Assam:

নিম্নলিখিত কোনটো অসমত পোৱা মুখ্য চৰাইবোৰৰ ভিতৰত নাই

(A) White-winged Wood Duck
(B) Blue-throated Barbet
(C) Ring-tailed Fishing Eagle
(D) White Peafowl

Answer: (D) White Peafowl

 

Q4. Assam has a common boundary with how many Indian states:

কিমানখন ভাৰতীয় ৰাজ্যৰ সৈতে অসমত এক উমৈহতীয়া সীমা আছে

(A) 5 states
(B) 7 states
(C) 9 states
(D) 4 states

Answer: (B) 7 states

 

Q5. Which town is also known as the Manchester of Assam:

কোনখন চহৰক অসমৰ মানচেষ্টাৰ বুলিও জনা যায়

(A) Digboi
(B) Nagaon
(C) Jorhat
(D) Sualkuchi

Answer: (D) Sualkuchi

 

Q6. The Gai, a tributary to the Brahmaputra is situated between:

গাই, ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ উপনদী ইয়াৰ মাজত অৱস্থিত

(A) Subansiri and Bharali
(B) Dibang and Dihang
(C) Dihang and Subansiri
(D) Bharali and Dibang

Answer: (C) Dihang and Subansiri

 

Q7. Which National Park in Assam is one of the last strongholds for the wild water buffalo:

অসমৰ কোনখন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান বনৰীয়া পানী ম’হৰ বাবে অন্তিম দুৰ্গসমূহৰ ভিতৰত এটা

(A) Manas National Park
(B) Kaziranga National Park
(C) Dibru-Saikhowa National Park
(D) Orang National Park

Answer: (B) Kaziranga National Park

 

Q8. When did Kaziranga inscribed as a UNESCO World Heritage site:

কাজিৰঙাই কেতিয়া ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে খোদিত কৰিছিল

(A) 1988
(B) 1991
(C) 1981
(D) 1985

Answer: (D) 1985

 

Q9. The approximate share of Assam in India’s annual production of Tea is:

ভাৰতৰ চাহৰ বাৰ্ষিক উৎপাদনত অসমৰ আনুমানিক অংশ হৈছে

(A) 62%
(B) 55%
(C) 50%
(D) 43%

Answer: (B) 55%

 

Q10. Manas National Park falls in:

মানস ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কত পৰে

(A) Baksa & Barpeta District
(B) Chirang & Baksa District
(C) Chirang & Bongaigaon District
(D) Baksa & Bongaigaon District

Answer: (B) Chirang & Baksa District

 

Q11. Which of the following river doesn’t originate in the hills of Arunachal:

নিম্নলিখিত কোনখন নদী অৰুণাচলৰ পাহাৰত উৎপন্ন নহয়

(A) Dihing River
(B) Kameng River
(C) Dibang River
(D) Kolong river

Answer: (D) Kolong river

 

Q12. Which one is the highest peak in Assam:

কোনটো অসমৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগ

(A) Nilachal Peak
(B) Laike Peak
(C) Patkai Peak
(D) Kanduli Peak

Answer: (B) Laike Peak

 

Q13. Which forest is single-handedly planted by Jadav Payeng:

যাদৱ পায়েঙে কোনখন অৰণ্য এককভাৱে ৰোপণ কৰে

(A) Barnadi forest
(B) Molai forest
(C) Barail forest
(D) Dihing forest

Answer: (B) Molai forest

 

Q14. In which year Crude Oil was drilled in Assam for the first time:

কোন বছৰত অসমত প্ৰথমবাৰৰ বাবে খাৰুৱা তেল খনন কৰা হৈছিল

(A) 1889
(B) 1899
(C) 1999
(D) None of the above

Answer: (A) 1889

 

Q15. Oak Tasar a wild silkworm is found in which of the following district in Assam:

ওক তাছাৰ অসমৰ নিম্নলিখিত কোনখন জিলাত এটা বনৰীয়া ৰেচমপোক পোৱা যায়

(A) Dima Hasao
(B) Kokrajhar
(C) Barpeta
(D) Sonitpur

Answer: (A) Dima Hasao

 

Important links:

Download Assam Geography GK pt 3 PDF Click here
For Assam Geography GK pt 2 Click here

Top 15 Assam Geography GK Quiz to improve your GK learning skills. These Assam Geography General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam Geography General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *