Assam Geography GK Quiz pt. 2

assam geography GK Quiz

Assam Geography GK Quiz pt. 2

Q1. Which of the following districts in Assam has the highest population?

অসমৰ নিম্নলিখিত কোনখন জিলাৰ জনসংখ্যা সৰ্বাধিক ?

(A) Dhubri
(B) Kamrup
(C) Nagaon
(D) Barpeta

Answer: (C) Nagaon

 

Q2. Which of the following area in Assam is known for Feral Horses?

অসমৰ নিম্নলিখিত কোনটো এলেকা ফেৰেল ঘোঁৰাৰ বাবে জনাজাত ?

(A) Nameri National Park
(B) Garampani Wildlife Sanctuary
(C) Dibru Saikhowd National Park
(D) None of the above

Answer: (C) Dibru Saikhowd National Park

 

Q3. As per the data of the 2011 population census, the literacy rate in Assam is approximate?

2011 চনৰ জনসংখ্যা লোকপিয়লৰ তথ্য অনুসৰি, অসমত সাক্ষৰতাৰ হাৰ প্ৰায় ?

(A) 68%
(B) 72%
(C) 82%
(D) 85%

Answer: (B) 72%

 

Q4. When did the Transport Department of Assam was established?

কেতিয়া অসমৰ পৰিবহন বিভাগ স্থাপন কৰা হৈছিল ?

(A) 1935
(B) 1951
(C) 1958
(D) 1967

Answer: (B) 1951

 

Q5. Assam shares an international border with which of the following countries?

নিম্নলিখিত কোনখন দেশৰ সৈতে অসমে আন্তৰ্জাতিক সীমা ভাগ-বতৰা কৰে ?

(A) Myanmar, Bhutan and Bangladesh
(B) Bhutan and Bangladesh
(C) China, Myanmar, Bhutan and Bangladesh
(D) Myanmar and Bangladesh

Answer: (B) Bhutan and Bangladesh

 

Q6. Who is famously known as the “Forest Man of India”?

কাক বিখ্যাতভাৱে “ভাৰতৰ বনপুৰুষ” বুলি জনা যায় ?

(A) Mike Pandey
(B) Sunderlal Bahuguna
(C) Jadav Payeng
(D) Kallen Pakkudan

Answer: (C) Jadav Payeng

 

Q7. Which of the following protected areas in Assam is known for Golden Langur?

অসমৰ নিম্নলিখিত কোনটো সুৰক্ষিত এলেকা সোণালী লাঙ্গুৰৰ বাবে জনাজাত ?

(A) Nameri National Park
(B) Pobitora Wildlife Sanctuary
(C) Garampani Wildlife Sanctuary
(D) Chakrasila Wildlife Sanctuary

Answer: (D) Chakrasila Wildlife Sanctuary

 

Q8. When did B.T.A.D was established?

বি.টি.এ.ডি. কেতিয়া প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল ?

(A) 30 November 2004
(B) 10 February 2003
(C) 2 January 2003
(D) 20 June 2005

Answer: (B) 10 February 2003n

 

Q9. The total number of seats in the legislative council of Assam is___

অসমৰ বিধান পৰিষদৰ মুঠ আসনৰ সংখ্যা ___ খন 

(A) 13
(B) 33
(C) 80
(D) 126

Answer: (D) 126

 

Q10. Assam is not a traditional growing area of which of the following crop?

অসম নিম্নলিখিত কোনটো শস্যৰ পৰম্পৰাগত বৰ্ধিত এলেকা নহয় ?

(A) Tobacco
(B) Rubber
(C) Maize
(D) Paddy

Answer: (A) Tobacco

 

Q11.Which of the following is the largest Coalfield in Assam?

নিম্নলিখিত কোনটো হৈছে অসমৰ সৰ্ববৃহৎ কয়লাক্ষেত্ৰ ?

(A) Dilli Jaypore
(B) Mikir Hills
(C) Singrimari Hills
(D) Makum

Answer: (D) Makum

 

Q12. How much land of assam has been occupied by forests?

অসমৰ কিমান মাটি বনাঞ্চলে দখল কৰিছে ?

(A) 17.2%
(B) 20.6%
(C) 22.4%
(D) 34.21%

Answer: (D) 34.21%

 

Q13. Which of is the largest wetland in Assam?

কোনটো অসমৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰ্দ্ৰভূমি ?

(A) Sonbill Lake
(B) Kumri Beel Lake
(C) Cahndubi Lake
(D) Deepor Beel

Answer: (A) Sonbill Lake

 

Q14. In which year Kaziranga National Park became a Tiger reserve?

কোন বছৰত কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান ব্যাঘ্ৰ সংৰক্ষিত অঞ্চলত পৰিণত হয় ?

(A) 2006
(B) 2007
(C) 2008
(D) 2009

Answer: (A) 2006

 

Q15. In which of the following year Coal was discovered in Assam?

কেতিয়া অসমত কয়লা আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছিল ?

(A) 1825
(B) 1867
(C) 1888
(D) 1901

Answer: (C) 1888

 

Important links:

Download Assam Geography GK pt 2 PDF Click here
For Assam Geography GK pt 1 Click here

Top 15 Assam Geography GK Quiz to improve your Gk learning skills. These Assam Geography General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam Geography General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *