Assam Geography GK Quiz pt. 1

assam geography GK Quiz

Assam Geography GK Quiz pt. 1

Q1. What percentage of total area of Assam is under forest:

অসমৰ মুঠ এলেকাৰ কিমান শতাংশ বনাঞ্চলৰ অধীনত আছে

(A) 21 %
(B) 34 %
(C) 42 %
(D) 27 %

Answer: (B) 34.21 %

 

Q2. In which year, Assamese was adopted as the official language of Assam:

কোন বছৰত, অসমীয়াক অসমৰ চৰকাৰী ভাষা হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছিল

(A) 1985
(B) 1971
(C) 1947
(D) 1960

Answer: (D) October 24th, 1960

 

Q3. In which year Tocklai Tea Research Institute was established:

কোন বছৰত টকলাই চাহ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) 1903
(B) 1911
(C) 1924
(D) 1941

Answer: (B) 1911

 

Q4. In India, the Brahmaputra river is almost ___ km long:

ভাৰতত, ব্ৰক্ষ্মপুত্ৰ নদী প্ৰায় __ কিমি দীঘল

(A) 916 km
(B) 1000 km
(C) 1500 km
(D) 2100 km

Answer: (A) 916 km

 

Q5. Which of the following North Eastern state shares the shortest boundary with Assam:

নিম্নলিখিত কোনখন উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যই অসমৰ সৈতে আটাইতকৈ চুটি সীমা ভাগ বতৰা কৰে

(A) Nagaland
(B) Mizoram
(C) Tripura
(D) Manipur

Answer: (C) Tripura

 

Q6. The Kaziranga National park is located in which of the following ecozones:

কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানখন নিম্নলিখিত কোনটো ইকোজোনত অৱস্থিত

(A) Indoburmese ecozone
(B) Indomalaya ecozone
(C) IndoBangla ecozone
(D) Brahmaputra ecozone

Answer: (B) Indomalaya ecozone

 

Q7. Which of the following is associated with Bordoichila in Assam:

নিম্নলিখিত কোনটো অসমৰ বৰদলৈয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Monsoon season
(B) Pre-monsoon season
(C) Retreating monsoon season
(D) Winter season

Answer: (B) Pre-monsoon season

 

Q8. Jatinga, famous for mass suicide of migratory birds is located in which the following district:

পৰিভ্ৰমী চৰাইৰ গণ আত্মহত্যাৰ বাবে বিখ্যাত জাতিঙ্গা নিম্নলিখিত জিলাত অৱস্থিত

(A) Golaghat
(B) Karbi Anglong
(C) Cachar
(D) Dima Hasao

Answer: (D) Dima Hasao

 

Q9. In which year the Tea Auction Centre in Guwahati was established:

কোন বছৰত গুৱাহাটীত চাহ নিলাম কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছিল:

(A) 1970
(B) 1971
(C) 1972
(D) 1973

Answer: (A) 1970

 

Q10. Amchang Wildlife Sanctuary is located in which of the following districts in Assam:

আমচাং বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য অসমৰ নিম্নলিখিত কোনখন জিলাত অৱস্থিত:

(A) Kamrup (M)
(B) Darrang
(C) Barpeta
(D) Sonitpur

Answer: (A) Kamrup (M)

 

Q11.Which district of Assam has the highest number of Tea gardens:

অসমৰ কোনখন জিলাত চাহ বাগিচাৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক:

(A) Sonitpur
(B) Sivasagar
(C) Darang
(D) Dibrugarh

Answer: (D) Dibrugarh

 

Q12. The average height of Assam from sea level is:

সাগৰ পৃষ্ঠৰ পৰা অসমৰ গড় উচ্চতা হৈছে

(A) 69.5 m
(B) 92.5 m
(C) 56.6 m
(D) 79.5 m

Answer: (D) 79.5 m

 

Q13. ____is the oldest refinery of India:

__ হৈছে ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি শোধনাগাৰ

(A) Digboi refinery
(B) Barauni refinery
(C) Noonmati refinery
(D) Numaligarh refinery

Answer: (A) Digboi refinery

 

Q14. Which of the following districts of Assam has the lowest literacy rate:

নিম্নলিখিত কোনখন জিলাৰ সাক্ষৰতাৰ হাৰ আটাইতকৈ কম:

(A) Dima Hasao
(B) Dhubri
(C) Karbi Anglong
(D) Hailakandi

Answer: ( B) Dhubri

 

Q15. In which of the following year Tea was discovered in Assam:

কোন বছৰত অসমত চাহ আৱিষ্কাৰ কৰা হৈছিল

(A) 1823
(B) 1824
(C) 1825
(D) 1826

Answer: (A) 1823

Important links:

Download Assam Geography GK pt 1 PDF Click here
Read Assam Geography GK Quizzes  Click here

Top 15 Assam Geography GK Quiz to improve your Gk learning skills. These Assam Geography General knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam Geography General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Question Answer Click here
Assam History GK   Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Math GK Question Answers  Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *