Assam General knowledge Quiz pt 9

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 9

Q1. Which day is celebrated as Sati Sadhani divas

কোন দিনটো সতী সাধনী দিৱস হিচাপে পালন কৰা হয়

(A) 11th April
(B) 21st April
(C) 28th April
(D) 4th May

Answer: (B) 21st April

Q2. Which one looked after the lower Dhansiri river valley taken from the Kacharis during Ahom rule

আহোমৰ শাসনকালত কোনে কাচাৰিসকল নিম্ন ধনশিৰি নদী উপত্যকাৰ চোৱাচিতা কৰিছিল

(A) Buragohain
(B) Marangikhowa Gohain
(C) Sadiakhowa Gohain
(D) Borpatragohain

Answer: (B) Marangikhowa Gohain

Q3. Which Ahom king was also known as “burha Raja (Old king)”

কোনজন আহোম ৰজাক বুঢ়া ৰজা বুলিও জনা যায়।

(A) Pratap Singha
(B) Jayadhwaj Singha
(C) Chakradhwaj Singha
(D) Udayaditya Singha

Answer: (A) Pratap Singha

Q4. Who was appointed as the first Borphukan in Ahom Kingdom

কাক আহোম ৰাজ্যৰ প্ৰথম বৰফুকন হিচাপে নিযুক্ত কৰা হৈছিল

(A) Domai Deka
(B) Chiring Piksai
(C) Lan Mung Shen
(D) Langi Panisiya

Answer: (D) Langi Panisiya

Q5. As per the Treaty of Asurar Ali, the boundary between the Mughals and Ahoms was fixed on the

অসুৰ আলীৰ  কি চুক্তি অনুসৰি মোগল আৰু আহোম মাজৰ সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছিল

(A) Manas River
(B) Barnadi River
(C) Kushiyara River
(D) Beki River

Answer: (B) Barnadi River

Q6. Who was the first king from Tungkhungia line of Ahom dynasty

কোন আছিল আহোম বংশৰ তুংখুঙীয়া শাৰীৰ প্ৰথম ৰজা

(A) Gobar Roja
(B) Sur Singha
(C) Tej Singha
(D) Burha Raja

Answer: (A) Gobar Roja

Q7. Which Ahom king was the first to give royal patronage to Bihu

কোনজন আহোম ৰজাই প্ৰথমে বিহুক ৰাজকীয় পৃষ্ঠপোষকতা দিছিল

(A) Chakradhwaj Singha
(B) Jayadhwaj Singha
(C) Rudra Singha
(D) Pratap Singha

Answer: (C) Rudra Singha

Q8. Which one from the below is not a member of “Trimurti of Assamese literature”

তলৰ কোনজন “অসম সাহিত্যৰ ত্ৰিমূৰ্তি”ৰ সদস্য নহয়

(A) Lakshminath Bezbaroa
(B) Padmanath Gohain Baruah
(C) Hemchandra Goswami
(D) Chandra Kumar Agarwala

Answer: (B) Padmanath Gohain Baruah

Q9. The first English weekly “The Times of Assam” was printed from which district

প্ৰথম ইংৰাজী সাপ্তাহিক “দ্য টাইমছ অৱ আসাম” কোন জিলাৰ পৰা মুদ্ৰণ কৰা হৈছিল

(A) Kamrup
(B) Sivsagar
(C) Jorhat
(D) Dibrugarh

Answer: (D) Dibrugarh

Q10. The British missionaries established the first printing press in Sibsagar in the year

ব্ৰিটিছ মিছনেৰীসকলে কিমান চনত চিবসাগৰত প্ৰথম ছপা প্ৰেছ স্থাপন কৰিছিল

(A) 1836
(B) 1839
(C) 1842
(D) 1846

Answer: (A) 1836

Q11. Under which king’s patronage, the Sanskrit epic Ramayana was translated to Assamese verse Saptakanda Ramayana by Madhava Kandali

কোনজন ৰজাৰ পৃষ্ঠপোষকতাত সংস্কৃত মহাকাব্য ৰামায়ণ মাধৱ কন্দলীৰ দ্বাৰা অসমৰ শ্লোক স্বপ্তকান্দ ৰামায়ণলৈ অনুবাদ কৰা হয়

(A) Rudra Singha
(B) Biswa Singha
(C) Mahamanikya
(D) Nara Narayan

Answer: (C) Mahamanikya

Q12. Who is the writer of famous mathematics book “Kitabat Manjari” and Lilavati

বিখ্যাত গণিত গ্ৰন্থ “কিতাবত মঞ্জৰী” আৰু “লীলাৱতী” ৰ লেখক কোন

(A) Bakul Kayastha
(B) Sridhara Kandali
(C) Vishnu Bharati
(D) Gopala Charana Dwija

Answer: (A) Bakul Kayastha

Q13. Who has been conferred with Srimanta Sankardev Award 2020

কাক শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱ বঁটা 2020 প্ৰদান কৰা হৈছে

(A) Sonaram Chutia
(B) Kanaksen Deka
(C) Bhaba Prasad Chaliha
(D) Jitendra Nath Goswami

Answer: (C) Bhaba Prasad Chaliha

Q14. Jadav Payeng is the _______ Commonwealth Points of Light Award winner

যাদৱ পায়েং হৈছে ____  কমনৱেলথ পইণ্টচ অফ লাইট এৱাৰ্ড বিজয়ী

(A) 105th
(B) 112th
(C) 120th
(D) 128th

Answer: (D) 128th

Q15. India‘s first Multi-modal Logistic Park(MMLP) will be set up in

কেতিয়া ভাৰতৰ প্ৰথম মাল্টি-মডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক (এম এম এল পি) স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) Jogighopa
(B) Abhayapuri
(C) Bongaigaon
(D) Jorhat

Answer: (A) Jogighopa

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz 8 – Click here

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here

Leave a Comment