Assam General knowledge Quiz pt 8

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 8

Q1. The wetland “Son beel” is located in which district

আৰ্দ্ৰভূমি “সোনবীল” কোনখন জিলাত অৱস্থিত

(A) Dhubri
(B) Goalpara
(C) Cachar
(D) Karimganj

Answer: (D) Karimganj

Q2. On 1st October 2020, Indian Coast Guard (ICG) commissioned a fast patrol vessel (FPV) in Kolkata after the name of

2020 চনৰ 1 অক্টোবৰত, ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী বাহিনীয়ে (ICG) নামৰ পিছত কলকাতাত এটা দ্ৰুত টহল জাহাজ (FPV) আৰম্ভ কৰে

(A) Maniram Dewan
(B) Kanaklata Barua
(C) Kushal Konwar
(D) Lachit Borphukan

Answer: (B) Kanaklata Barua

Q3. Who was appointed as the first Assam Police Chief on October 1 in 1951

১৯৫১ চনৰ ১ অক্টোবৰত প্ৰথম অসম আৰক্ষী প্ৰধান হিচাপে নিযুক্ত হোৱা ব্যক্তি

(A) KR Choudhary
(B) B.M. Rajkhowa
(C) Raj Mohan Ray
(D) Subashini Sankaran

Answer: (A) KR Choudhary

Q4. In which year, High Court of Assam and Nagaland, was renamed as Gauhati High Court

কোন বছৰত অসম আৰু নাগালেণ্ড উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ নাম সলনি কৰি গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয় ৰখা হয়

(A) 1968
(B) 1971
(C) 1974
(D) 1977

Answer: (B) 1971

Q5. When the All India Congress Committee session was hosted in Guwahati

কেতিয়া গুৱাহাটীত সৰ্বভাৰতীয় কংগ্ৰেছ সমিতিৰ অধিৱেশন আয়োজন কৰা হৈছিল

(B) 1924
(C) 1926
(D) 1929

Answer: (C) 1926

Q6. Who becomes the first Assamese woman to be Wing Commander of Indian Air Force

ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ উইং কামাণ্ডাৰ হোৱা প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া মহিলা কোন আছিল

(A) Jotshna Barua
(B) Bornali Gogoi
(C) Sewali Deka
(D) Purabi Mahanta

Answer: (B) Bornali Gogoi

Q7. The Kumar Bhaskar Natya Mandir was established in the year

কুমাৰ ভাস্কৰ নাথ মন্দিৰ কিমান চনত স্থাপিত কৰা হৈছিল

(A) 1912
(B) 1926
(C) 1936
(D) 1942

Answer: (A) 1912

Q8. Which district of Assam has received the National Water Award 2019 for Best District, Water Conservation, and Management Category

অসমৰ কোনখন জিলাই শ্ৰেষ্ঠ জিলা, জল সংৰক্ষণ আৰু ব্যৱস্থাপনা শ্ৰেণীৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় জল বঁটা 2019 লাভ কৰিছে

(A) Darrang
(B) Barpeta
(C) Goalpara
(D) Golaghat

Answer: (C) Goalpara

Q9. The Sainik School Goalpara, Assam was founded in the year

সৈনিক স্কুল গোৱালপাৰা, অসম কিমান চনত প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছিল

(A) 1961
(B) 1964
(C) 1968
(D) 1976

Answer: (B) 1964

Q10. Every year, Bir Chilarai Divas is celebrated on

প্ৰতি বছৰে, বীৰ চিলাৰাই দিৱস পালন কৰা হয়

(A) 9th February
(B) 25th February
(C) 11th April
(D) 30th April

Answer: (A) 9th February

Q11. The Rupsi Airport is located in which district

ৰূপচি বিমানবন্দৰ কোন খন জিলাত অৱস্থিত

(A) Dhubri
(B) Goalpara
(C) Jorhat
(D) Cachar

Answer: (A) Dhubri

Q12. Which one hospital of Guwahati opens the first human milk bank in the northeast

গুৱাহাটীৰ কোনখন চিকিৎসালয়ে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰথম মানৱ গাখীৰ বেংক খোলে

(A) Pratiksha Hospitals
(B) Nemcare Super Speciality Hospital
(C) Satribari Christian Hospital
(D) Marwari Maternity Hospital

Answer: (C) Satribari Christian Hospital

Q13. Which one dance or nritya was developed by Narahari Burha Bbakat

কোনটো নৃত্য বা নৃতা নৰহাৰী বুৰহা ব্বাকতৰ দ্বাৰা বিকশিত কৰা হৈছিল

(A) Ojapali
(B) Bhortal Nritya
(C) Jhumura Nach
(D) Sattriya Dance

Answer: (B) Bhortal Nritya

Q14. Which Assamese poet is also popularly known by name “Agnikobi”

কোনজন অসমীয়া কবি “অগ্নিকবি” নামেৰেও জনপ্ৰিয়

(A) Pabitra Kumar Deka
(B) Ganesh Chandra Gogoi
(C) Mahendranath Deka Phukan
(D) Kamalakanta Bhattacharya

Answer: (D) Kamalakanta Bhattacharya

Q15. Which one Satra is famous for mask crafting

কোনটো সত্ৰ মুখা ক্ৰাফ্টিংৰ বাবে বিখ্যাত

(A) Auniati Satra
(B) Dakhinpat Satra
(C) Shamaguri Satra
(D) Kamalabari Satra

Answer: (C) Shamaguri Satra

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz 7 – Click here

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *