Assam General knowledge Quiz pt 7

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 7

Q1. Which one Ahom Kingdom’s capital was located by the Dihing river

দিহিং নদীৰ কাষত কোনখন আহোম ৰাজ্যৰ ৰাজধানী অৱস্থিত আছিল

(A) Bakata
(B) Garhgaon
(C) Charaideo
(D) Jorhat

Answer: (A) Bakata

Q2. Tocklai Tea Research Institute which is world’s oldest and largest tea research institute, was established in the year

টকলাই চাহ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান যি হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি আৰু সৰ্ববৃহৎ চাহ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান,  আৰু কোন চনত স্থাপিত কৰা হৈছিল

(A) 1904
(B) 1908
(C) 1911
(D) 1915

Answer: (C) 1911

Q3. Bordoloi Trophy was first started in the year

বৰদলৈ ট্ৰফী প্ৰথমবাৰৰ বাবে বছৰটোত আৰম্ভ কৰা হৈছিল

(A) 1950
(B) 1952
(C) 1955
(D) 1958

Answer: (B) 1952

Q4. Which team wins the Bordoloi Trophy football tournament for most of the numbers

কোনটো দলে বেছিভাগ সংখ্যাৰ বাবে বৰদলৈ ট্ৰফী ফুটবল টুৰ্ণামেণ্ট জিকিছে

(A) Gauhati Town Club
(B) Assam Police AC
(C) East Bengal Club
(D) Mohun Bagan AC

Answer: (D) Mohun Bagan AC

Q5. Who is the first olympian from Assam to participate in Olympic games

অলিম্পিক খেলত অংশগ্ৰহণ কৰা অসমৰ প্ৰথম অলিম্পিয়ান কোন

(A) Shiva Thapa
(B) Bhogeswar Baruah
(C) Dipankar Bhattacharjee
(D) Jayanta Talukdar

Answer: (C) Dipankar Bhattacharjee

Q6. Elvis Ali Hazarika become first swimmer from the Northeast to cross the Catalina Channel which is located at

এলভিছ আলী হাজৰিকা উত্তৰ-পূবৰ পৰা কেটালিনা চেনেল অতিক্ৰম কৰা প্ৰথম সাঁতোৰবিদ হয় কৰ পৰা

(A) US
(B) UK
(C) Canada
(D) South Africa

Answer: (A) US

Q7. Jayanta Talukdar has won individual gold Medal in the Archery World Cup in the year

জয়ন্ত তালুকদাৰে কিমান চনত আৰ্চাৰী বিশ্বকাপত ব্যক্তিগত স্বৰ্ণ পদক জিকিছে

(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007

Answer: (C) 2006

Q8. Who is the first women from Assam to received the Padma Sri Award

পদ্ম শ্ৰী বঁটা লাভ কৰা অসমৰ প্ৰথম গৰাকী মহিলা কোন

(A) Amalprava Das
(B) Nalini Bala Devi
(C) Chandra Prava Saikiani
(D) Malati Barua

Answer: (A) Amalprava Das

Q9. Who is the first person from Assam to received the Padma Bhushan award

পদ্মভূষণ বঁটা লাভ কৰা অসমৰ প্ৰথম ব্যক্তি কোন

(A) Krishna Kanta Handique
(B) Navakanta Barua
(C) Benudhar Sharma
(D) Omeo Kumar Das

Answer: (D) Omeo Kumar Das

Q10. Who had declined to accept India’s second highest civilian award Padma Vibhushan

কোনে ভাৰতৰ দ্বিতীয় সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটা পদ্ম বিভূষণ গ্ৰহণ কৰিবলৈ অস্বীকাৰ কৰিছিল

(A) Krishna Kanta Handique
(B) Surya Kumar Bhuyan
(C) Amalprava Das
(D) Omeo Kumar Das

Answer: (C) Amalprava Das

Q11. How many maximum members are elected from Assam for Rajya Sabha

ৰাজ্যসভাৰ বাবে অসমৰ পৰা সৰ্বাধিক কিমান জন সদস্য নিৰ্বাচিত হয়

(A) 5
(B) 7
(C) 8
(D) 10

Answer: (B) 7

Q12. How many members were elected for the first rajya Sabha session of 1952 from Assam

অসমৰ পৰা ১৯৫২ চনৰ প্ৰথম ৰাজ্যসভা অধিৱেশনৰ বাবে কিমান জন সদস্য নিৰ্বাচিত হৈছিল

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 6

Answer: (A) 2

Q13. Who had received Padma Shri Award in the Art category from Assam in the year 2020

২০২০ চনত অসমৰ পৰা কলা শ্ৰেণীত কোনে পদ্মশ্ৰী বঁটা লাভ কৰিছিল

(A) Indira P. P. Bora
(B) Jogendra Nath Phukan
(C) Joyshree Goswami Mahanta
(D) Lakshmi Nandan Bora

Answer: (A) Indira P. P. Bora

Q14. Which politician is also known as “Iron man of Assam”

কোন জন ৰাজনীতিবিদক “অসমৰ লৌহ পুৰুষ” বুলিও জনা যায়

(A) Gopinath Bordoloi
(B) Tarun Ram Phukan
(C) Bishnuram Medhi
(D) Bimala Prasad Chaliha

Answer: (C) Bishnuram Medhi

Q15. Who is also known as Lok Nayak in Assam

কাক অসমৰ লোক নায়ক বুলিও জনা যায়

(A) Omeo Kumar Das
(B) Bishnu Prasad Rabha
(C) Hemchandra Barua
(D) Phani Sarma

Answer: (A) Omeo Kumar Das

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz 6 – Click here

You May Also Like

2 Comments

  1. ছাৰ গোটেই পৃথিবীৰ প্ৰশ্ন দিয়ক।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *