Assam General knowledge Quiz pt 6

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 6

Q1. Who has been named in the list of athletes recommended for the prestigious Arjuna Award by the Sports Ministry’s selection committee for the year 2020

2020 বৰ্ষৰ বাবে ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ৰ বাছনি সমিতিয়ে সন্মানীয় অৰ্জুন বঁটাৰ বাবে পৰামৰ্শ দিয়া খেলুৱৈৰ তালিকাত কাক স্থান দিয়া হৈছে

(A) Jamuna Boro
(B) Ankushita Boro
(C) Shiva Thapa
(D) Lovlina Borgohain

Answer: (D) Lovlina Borgohain

Q2. Who is the founder of Pala Dynasty of Kamarupa Kingdom

কামৰূপ ৰাজ্যৰ পাল ৰাজবংশৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(A) Brahma Pala
(B) Ratna Pala
(C) Indra Pala
(D) Harsha Pala

Answer: (A) Brahma Pala

Q3. Jongal Balahu was great ______ warrior

জংগাল বালাহু মহান _ যোদ্ধা আছিল

(A) Tiwa
(B) Kachari
(C) Karbi
(D) Bodo

Answer: (A) Tiwa

Q4. Which Assam city is the starting point of the British built the Stillwell Road to China

কোনখন অসম চহৰ ব্ৰিটিছৰ আৰম্ভণি বিন্দু চীনলৈ ষ্টিলৱেল ৰোড নিৰ্মাণ কৰিছিল

(A) Lekhapani
(B) Margherita
(C) Ledo
(D) Tipong

Answer: (C) Ledo

Q5. Which one city is the headquaters of the North Eastern Coalfields

কোনখন চহৰ উত্তৰ-পূব কয়লাক্ষেত্ৰৰ মুৰব্বী

(A) Digboi
(B) Lekhapani
(C) Ledo
(D) Margherita

Answer: (D) Margherita

Q6. In which year, Cotton College was established

কোন চনত কটন মহাবিদ্যালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়

(A) 1898
(B) 1901
(C) 1902
(D) 1905

Answer: (B) 1901

Q7. Which Ahom king built the Garhgaon as the capital of the kingdom

কোনজন আহোম ৰজাই গড়গাঁওক আহোমৰ ৰাজধানী হিচাপে ইস্থাপিত কৰিছিল

(A) Sutamla
(B) Suklenmung
(C) Suhungmung
(D) Sujinphaa

Answer: (B) Suklenmung

Q8. The Singarigharutha ceremony (traditional coronation ceremony) was first observed by which Ahom King

কোনজন আহোম ৰজাৰ নিৰ্মিত গাঁথনি এছিয়াৰ আটাইতকৈ পুৰণি এম্ফিথিয়েটাৰ

(A) Pramatta Singha
(B) Gaurinath Singha
(C) Bamuni Konwar
(D) Jogeswar Singha

Answer: (C) Bamuni Konwar

Q9. Which one Ahom built structure is the oldest amphitheatre in Asia

কোনজন আহোম ৰজাৰ নিৰ্মিত গাঁথনি এছিয়াৰ আটাইতকৈ পুৰণি এম্ফিথিয়েটাৰ

(A) Rang Ghar
(B) Talatal Ghar
(C) Kareng Ghar
(D) Gola Ghar

Answer: (A) Rang Ghar

Q10. Who was the second king of Ahom kingdom

কোন আছিল আহোম ৰাজ্যৰ দ্বিতীয় ৰজা

(A) Subinphaa
(B) Suteuphaa
(C) Sukhaangphaa
(D) Sukhrangpha

Answer: (B) Suteuphaa

Q11. Which Burhagohain deposed Chandrakanta Singha and installed Purandar Singha in his stead

কোনজন বুৰহাগোহায়ে চন্দ্ৰকান্ত সিংগাক ক্ষমতাচ্যুত কৰিছিল আৰু পুৰন্দৰ সিংঘাক তেওঁৰ ঠাইত স্থাপন কৰিছিল

(A) Domai Burhagohain
(B) Purnanada Burhagohain
(C) Ruchinath Burhagohain
(D) Atan Burhagohain

Answer: (C) Ruchinath Burhagohain

Q12. Badan Chandra Barphukan was assassinated by Rup Singh Subedar in the year

বদন চন্দ্ৰ বৰফুকনক ৰূপ সিং চুবেদাৰৰ দ্বাৰা বছৰটোত হত্যা কৰা হৈছিল

(A) 1816
(B) 1817
(C) 1818
(D) 1820

Answer: (C) 1818

Q13. Srimanta Sankardev was born in the year

শ্ৰীমন্ত শংকৰদেৱৰ কিমান চনত জন্ম হৈছিল

(A) 1449
(B) 1451
(C) 1454
(D) 1455

Answer: (A) 1449

Q14. The first Muslim invasion in Assam was lead by

কোনে অসমত প্ৰথম মুছলমান আক্ৰমণৰ নেতৃত্ব দিছিল

(A) Mir Jumla
(B) Husain Shah
(C) Nasrat Shah
(D) Bakhtiyar Khalji

Answer: (C) Nasrat Shah

Q15. Which Ahom King was died due to smallpox

কোনজন আহোম ৰজাৰ সৰু পক্সৰ ফলত মৃত্যু হৈছিল

(A) Tej Singha
(B) Kamaleswar Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Purandar Singha

Answer: (D) Purandar Singha

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. We thought this 15 general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz 5 – Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *