Assam General knowledge Quiz pt 5

Assam General knowledge

Assam General knowledge Quiz pt 5

Q1. Which Ahom king was killed during the conflict with Chutia Kingdom

চুতীয়া ৰাজ্যৰ সৈতে সংঘৰ্ষৰ সময়ত কোন জন আহোম ৰজাক হত্যা কৰা হৈছিল

(A) Sutuphaa
(B) Sujangphaa
(C) Suhenphaa
(D) Suklenmung

Answer: (A) Sutuphaa

Q2. Which Ahom king raising a vast composite army with the aim to attack Bengal of the Mughal Empire

মোগল সাম্ৰাজ্যৰ বংগ আক্ৰমণৰ লক্ষ্যৰে এক বিশাল মিশ্ৰিত সৈন্য গঢ়ি তোলা  আহোম ৰজা জনৰ নাম আছিল

(A) Gadadhar Singha
(B) Rudra Singha
(C) Siva Singha
(D) Pramatta Singha

Answer: (B) Rudra Singha

Q3. According to historians, the rise of which kingdom marked the end of the ancient period and the beginning of the medieval period in the history of Assam

বুৰঞ্জীবিদ সকলৰ মতে, কোন ৰাজ্যৰ উত্থানে প্ৰাচীন কালৰ সমাপ্তি আৰু অসমৰ ইতিহাসত মধ্যযুগৰ আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰিছিল

(A) Varman kingdom
(B) Ahom kingdom
(C) Chutia kingdom
(D) Kamata kingdom

Answer: (D) Kamata kingdom

Q4. Which one city is being awarded 1st place in the “Cleanest City (Population between 50,000-1,00,000) North-East Zone” category in Swachh Survekshan 2020

স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ 2020 মতে “আটাইতকৈ পৰিষ্কাৰ চহৰ (50,000-1,00,000-ৰ মাজত জনসংখ্যা) উত্তৰ-পূব অঞ্চল” শ্ৰেণীত কোনখন চহৰক প্ৰথম স্থান প্ৰদান কৰা হৈছিল

(A) Diphu
(B) Sivasagar
(C) Jorhat
(D) Karimganj

Answer: (C) Jorhat

Q5. Which of the following King of the Varman dynasty perform Ashvamedha Yagnya

বৰ্মন ৰাজবংশৰ নিম্নলিখিত কোনজন ৰজাই অশ্বমেধ যোগ্য কৰে

(A) Bhutivarman
(B) Pushyavarman
(C) Samudravarman
(D) Bhaskaravarman

Answer: (A) Bhutivarman

Q6. Who was the founder of “Axom Jaatiyo Mohaaxobhaa”

“অসম জাতীয় মহাসভা”ৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল

(A) Nalini Bala Devi
(B) Syed Abdul Malik
(C) Lakshminath Bezbaroa
(D) Ambikagiri Raichoudhury

Answer: (D) Ambikagiri Raichoudhury

Q7. The Assam Official Language Act was passed in the year

কোন চনত অসমত চৰকাৰী ভাষা আইন গৃহীত হয়

(A) 1951
(B) 1958
(C) 1960
(D) 1963

Answer: (C) 1960

Q8. The first English weekly of Assam “The Times of Assam” was printed in the year

কিমান চনত অসমৰ প্ৰথম ইংৰাজী সাপ্তাহিক “দ্য টাইমছ অৱ আসাম” ছপা হৈছিল

(A) 1885
(B) 1891
(C) 1895
(D) 1897

Answer: (C) 1895

Q9. Which Assamese poet is also known as “Kaviraja”

কোনজন কবিক “কবিৰাজ” বুলিও জনা যায়

(A) Hema Saraswati
(B) Madhava Kandali
(C) Madhavadeva
(D) Mahim Bora

Answer: (B) Madhava Kandali

Q10. Madhava Kandali’s “Saptakanda Ramayana” is considered to be the second translation from Sanskrit into a modern regional language. Which one was the first language

মাধৱ কন্দলীৰ “সপ্ত খণ্ড ৰামায়ণ” সংস্কৃতৰ পৰা আধুনিক আঞ্চলিক ভাষালৈ দ্বিতীয় অনুবাদ বুলি গণ্য কৰা হয়। তেন্তে  প্ৰথম ভাষা কি আছিল

 (A) Telugu
(B) Kannada
(C) Tamil
(D) Bengali

Answer: (C) Tamil

Q11. Which one is the first newspaper published in Guwahati

গুৱাহাটীত প্ৰকাশিত প্ৰথম বাতৰি কাকত খনৰ নাম?

(A) Assam Mihir
(B) Asam Darpan
(C) Chandrodaya
(D) Asam Dipak

Answer: (A) Assam Mihir

Q12. Who is also known as the Walter Scott of Assamese literature

কাক অসম সাহিত্যৰ ৱাল্টাৰ স্কট বুলিও জনা যায়

(A) Nabakanta Barua
(B) Lakshminath Bezbaroa
(C) Syed Abdul Malik
(D) Rajanikanta Bordoloi

Answer: (D) Rajanikanta Bordoloi

Q13. First Assamese novel “Bhanumati” was first published in which magazine

প্ৰথম অসমীয়া উপন্যাস “ভানুমতী” কোনখন আলোচনীত প্ৰথম প্ৰকাশিত হৈছিল

(A) Bijuli
(B) Orunodoi
(C) Jonaki
(D) Roopkar

Answer: (A) Bijuli

Q14. The ancient Mahabhairav Temple is located in which city

প্ৰাচীন মহাভৈৰৱ মন্দিৰ কোন খন চহৰত অৱস্থিত

(A) Jorhat
(B) Tezpur
(C) Mangaldoi
(D) Hajo

Answer: (B) Tezpur

Q15. First meter-gauge line in Assam was set up between _____ to Margherita

অসমত প্ৰথম মিটাৰ গজ লাইন _ পৰা মাৰ্ঘেৰিটাৰ তৈয়াৰ কৰা হৈছিল

(A) Dibrugarh
(B) Digboi
(C) Tinsukia
(D) Jorhat

Answer: (A) Dibrugarh

Important links:

Download Assam GK Quiz pt 5 PDF Click here
For Assam GK Quiz pt 4 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here

Disclaimer – All Assam General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

2 thoughts on “Assam General knowledge Quiz pt 5”

Leave a Comment