Assam General knowledge Quiz pt 4

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 4

Q1. In Assamese calender, which month have 32 days

অসমীয়া বৰ্ষপঞ্জিত, কোন মাহত 32 দিন থাকে

(A) Bohag
(B) Jeth
(C) Aahar
(D) Kati

Answer: (C) Aahar

Q2. Total number of oil refineries in Assam is

অসমত মুঠ তেল শোধনাগাৰৰ সংখ্যা কিমান

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

Answer: (B) 4

Q3. Total number of district courts in Assam is

অসমত মুঠ কেইখন জিলা আদালতৰ  সংখ্যা আছে

(A) 18
(B) 25
(C) 27
(D) 32

Answer: (C) 27

Q24. Which city of Assam was also known as “Haruppeswara” in ancient times

প্ৰাচীন কালত অসমৰ কোন খন চহৰক “হৰুপ্পেশ্বৰ” বুলিও জনা গৈছিল

(A) Guwahati
(B) Tezpur
(C) Jorhat
(D) Dhubri

Answer: (B) Tezpur

Q5. The “Kumar Bhaskar Varma Sanskrit and Ancient Studies University” is located in which district

“বাৰে চোহোৰিয়া ভাওনা” অসমৰ কোন খন চহৰত অনুষ্ঠিত হয়

(A) Nalbari
(B) Jorhat
(C) Barpeta
(D) Nagaon

Answer: (A) Nalbari

Q6. Which Ahom king ordered the execution of Hari Bhuyan, son-in law of Sankardeva

কোন বুঢ়া ৰজাই শংকৰদেৱৰ জামাই হৰি ভূঞাক মৃত্যুদণ্ড দিয়াৰ নিৰ্দেশ দিছিল

(A) Suklenmung
(B) Sutingphaa
(C) Suremphaa
(D) Sudangphaa

Answer: (A) Suklenmung

Q7. Under which treaty of 1563, Ahom kingdom accept the Koch overlordship

কাৰ অধীনত ১৫৬৩ চনত আহোম ৰাজ্যই কোচ অধিপতিত্ব গ্ৰহণ কৰে।

(A) Treaty of Guwahati
(B) Treaty of Kamatapur
(C) Treaty of Majuli
(D) Treaty of Charaideo

Answer: (C) Treaty of Majuli

Q8. Who ruled for the longest period of 49 years as Ahom King

কোন আহোম ৰজাই ৪৯ বছৰৰ দীৰ্ঘতম সময়ৰ বাবে বিধায়ক হিচাপে শাসন কৰিছিল

(A) Sukaphaa
(B) Sudangphaa
(C) Susenphaa
(D) Sujinphaa

Answer: (C) Susenphaa

Q9. Hima Das is also known by the nickname

হিমা দাসক কি উপনামেৰেও জনা যায়

(A) Kolong Express
(B) Dhing Express
(C) Nagaon Express
(D) Kamakhya Express

Answer: (B) Dhing Express

Q10. Which one city was elected as capital of Assam Province in British India, created in 1912

ব্ৰিটিছ ভাৰতৰ অসম প্ৰদেশৰ ৰাজধানী হিচাপে কোনখন চহৰ নিৰ্বাচিত হৈছিল, 1912 চনত সৃষ্টি কৰা হৈছিল

(A) Guwahati
(B) Kolkata
(C) Silchar
(D) Shillong

Answer: (D) Shillong

Q11. Which one is a Govt recognized Bird Sanctuary in Assam

কোনখন অসমত চৰকাৰৰ স্বীকৃত পক্ষী অভয়াৰণ্য

(A) Pani Dihing Wildlife Sanctuary
(B) Garampani Wildlife Sanctuary
(C) Amchang Wildlife Sanctuary
(D) Dehing Patkai Wildlife Sanctuary

Answer: (A) Pani Dihing Wildlife Sanctuary

Q12. As per the 2019 edition of Ethnologue, published by SIL International, USA – Assamese is the ____ th most speaking language in the World

আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ এছ আই এল ইণ্টাৰনেচনেলৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত এথনোলগৰ 2019 সংস্কৰণ অনুসৰি – বিশ্বৰ সৰ্বাধিক ভাষী ভাষা হৈছে অসম

(A) 37
(B) 48
(C) 56
(D) 67

Answer: (D) 67

Q13. Which wildlife sanctuary is decided to upgrade to national park by the Assam government in the month of July, 2020

জুলাই, 2020 মাহত অসম চৰকাৰে কোনটো বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানলৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে

(A) Chakrashila Wildlife Sanctuary
(B) Garampani Wildlife Sanctuary
(C) Pani Dihing Wildlife Sanctuary
(D) Dehing Patkai Wildlife Sanctuary

Answer: (D) Dehing Patkai Wildlife Sanctuary

Q14. The “Bare Sohoriya Bhaona” is held in which city of Assam

“বাৰে চোহোৰিয়া ভাওনা” অসমৰ কোন খন চহৰত অনুষ্ঠিত হয়

(A) Tezpur
(B) Jamugurihat
(C) Jakhalabandha
(D) Dhing

Answer: (B) Jamugurihat

Q15. The last Ahom king Purandar Singha was died in the year

কোন চনত শেষ ৰজা পুৰন্দৰ সিংহৰ মৃত্যু হয়

(A) 1833
(B) 1842
(C) 1846
(D) 1852

Answer: (A) 1833

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. We thought mentioned 10 to 15 general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz 3 – Click here

Leave a Comment