Assam General knowledge Quiz pt 3


Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 3

Q1. Who established the Koch Dynasty

কোনে কোচ ৰাজবংশ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(A) Nara Narayan
(B) Viswa Singha
(C) Lakshminarayan
(D) Bali Narayan

Answer: (B) Viswa Singha

Q2. Which one is the only Ramsar site in Assam

কোনটো অসমৰ একমাত্ৰ ৰামচাৰ চাইট

(A) Chandubi Lake
(B) Rudrasagar Lake
(C) Jeypore Rainforest
(D) Deepar Beel

Answer: (D) Deepar Beel

Q3. Assam State Zoo cum Botanical Garden was established in

অসম ৰাজ্যিক চিৰিয়াখানা তথা বটানিকেল গাৰ্ডেন কেতিয়া স্থাপিত হৈছিল

(A) 1955
(B) 1957
(C) 1959
(D) 1962

Answer: (B) 1957

Q4. In which district, the Bhortal Nritya dance was developed

কোন খন জিলাত, ভোৰতাল নিত্য নৃত্য বিকশিত কৰা হৈছিল

(A) Jorhat
(B) Barpeta
(C) Nagaon
(D) Kamrup

Answer: (B) Barpeta

Q5. Types of Bamboo species found in Assam is

অসমত কেই প্ৰজাতিৰ বাঁহৰ পোৱা যায়?

(A) 32
(B) 36
(C) 38
(D) 42

Answer: (C) 38

Q6. The National Institute Of Design is located in which city

নেচনেল ইনষ্টিটিউট ডিজাইন কোন খন চহৰত অৱস্থিত

(A) Guwahati
(B) Jorhat
(C) Sivsagar
(D) Nagaon

Answer: (B) Jorhat

Q7. Sivasagar was the capital of the Ahom Kingdom from 1699 to ______

শিৱসাগৰ আহোমৰ ৰাজধানী ১৬৯৯ পৰা ___ আছিল

(A) 1765
(B) 1770
(C) 1783
(D) 1788

Answer: (D) 1788

Q8. Who was the last ruler of Chutiya Kingdom

চুতীয়া ৰাজ্যৰ অন্তিম শাসক কোন আছিল

(A) Sankhadhwajpal
(B) Durlabhanarayan
(C) Dharmadhwajpal
(D) Nityapal

Answer: (D) Nityapal

Q9. Total number of Elephant Reserves in Assam is

অসমত মুঠ হাতীৰ ভাণ্ডাৰৰ সংখ্যা কিমান

(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7

Answer: (B) 5

Q10. Which one was not a capital city of Chutiya Kingdom

কোনখন চুতীয়া ৰাজ্যৰ ৰাজধানী চহৰ নাছিল

(A) Swarnagiri
(B) Ratnapur
(C) Sadiya
(D) Dimapur

Answer: (D) Dimapur

Q11. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal represents which constituencies in the Assam Legislative Assembly

অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে অসম বিধান সভাৰ কোনবোৰ সমষ্টিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল

(A) Dibrugarh
(B) Majuli
(C) Kaliabor
(D) Rangapara

Answer: (B) Majuli

Q12. Which one is not a Tiger Reserves of Assam

কোনোটো অসমৰ ব্যাঘ্ৰ সংৰক্ষিত অঞ্চল নহয়

(A) Manas
(B) Nameri
(C) Orang
(D) Kaziranga

Answer: (C) Orang

Q13. The Deodhani dance is associated with the worship of which goddess

দেওধনী নৃত্য কোন দেৱীৰ উপাসনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত

(A) Manasa
(B) Kali
(C) Durga
(D) Parvati

Answer: (A) Manasa

Q14. Which Ahom King is also known as the Dihingia Raja

কোন জন আহোম ৰজাক দিহিঙীয়া ৰজা বুলি কোৱা হৈছিল

(A) Supimphaa
(B) Suklamphaa
(C) Suhungmung
(D) Suramphaa

Answer: (C) Suhungmung

Q15. Who moved the Ahom capital to Garhgaon from Bakata

কোনে আহোমৰ ৰাজধানী বাকতাৰ পৰা গড়গাঁওলৈৰ লৈ যায়

(A) Suklenmung
(B) Supatphaa
(C) Suhungmung
(D) Suramphaa

Answer: (A) Suklenmung

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. We thought mentioned 10 to 15 general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz 2 – Click here

Leave a Comment