Assam General knowledge Quiz pt. 21

Assam General knowledge Quiz

Assam General knowledge Quiz pt. 21

Q1. In which of the districts, the ‘Jonbeel Mela’ held every year?

প্ৰতি বছৰে কোনখন জিলাত অনুষ্ঠিত হয় ‘জোনবিল মেলা’?

(a) Kamrup
(b) Nagaon
(c) Morigaon
(d) None of these

Answer: (c) Morigaon

 

Q2. In which year, Bhupen Hazarika was elected the President of the Asam Sahitya Sabha?

কোন বছৰত ভূপেন হাজৰিকা আসম সাহিত্য সভাৰ সভাপতি নিৰ্বাচিত হয়

(a) 1992
(b) 1993
(c) 1990
(d) 1973

Answer: (b) 1993

 

Q3. Who was the second President of Assam Sahitya Sabha?

অসম সাহিত্য সভাৰ দ্বিতীয় সভাপতি কোন আছিল?

(a) Kaliram Medhi
(b) Chandradhar Barua
(c) Amrit Bhushan Dev Adhikari
(d) Rajanikanta Bordoloi

Answer: (b) Chandradhar Barua

 

Q4. In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session?

কোন বছৰত, লক্ষ্মীনাথ বেজবাৰোয়াই অসম সাহিত্য সভাৰ অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিছিল?

(a) 1920 Tezpur
(b) 1923 Jorhat
(c) 1924 Guwahati
(d) 1925 Nagaon

Answer: (c) 1924 Guwahati

 

Q5. In which year ‘O Mur Apunar Desh’ was officially adopted as the Assam’s state song?

কোন বছৰত ‘অ মোৰ আপোনাৰ দেশ’ক আনুষ্ঠানিকভাৱে অসমৰ ৰাজ্যিক গীত হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছিল?

(a) 1911
(b) 1927
(c) 1954
(d) 1943

Answer: (b) 1927

 

Q6. From which year, the Assam Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December?

কোন বছৰৰ পৰা, 2 ডিচেম্বৰত অসম দিৱস বা চুকাফা দিৱস পালন কৰা হয়?

(a) 1991
(b) 1998
(c) 1996
(d) None of these

Answer: (c) 1996

 

Q7. Which one is not an administrative district of Barak Valley in Assam?

কোনখন অসমৰ বৰাক উপত্যকাৰ প্ৰশাসনিক জিলা নহয়?

(a) Cachar
(b) Karimganj
(c) Dima Hasao
(d) Hailakandi

Answer: (c) Dima Hasao

 

Q8. The Assam Agricultural University, Jorhat was established in the year ___.

অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়, জ্যোতি ____ চনত স্থাপিত হৈছিল

(a) 1954
(b) 1978
(c) 1969
(d) 1999

Answer: (c) 1969

 

Q9. Which Ahom queen built the Sivadol in Sivasagar?

কোন জন আহোম ৰাণীয়ে শিৱসাগৰত শিৱদোল নিৰ্মাণ কৰিছিল?

(a)Mula Gabharu
(b) Ambika Kunwori
(c) Phuleswari
(d) Kuranganayani

Answer: (b) Ambika Kunwori

 

Q10. Who was the first American missionary to compile a dictionary of the Assamese language?

অসম ভাষাৰ অভিধান সংকলন কৰা প্ৰথম আমেৰিকান মিছনাৰী কোন আছিল?

(a) Miles Bronson
(b) Nathan Brown
(c) Oliver Cutter
(d) Alexander Duff

Answer: (a) Miles Bronson

 

Q11. Who had written the book named ‘Prahlada Charitra?

‘প্ৰহ্লাদ চৰিত্ৰ’ নামৰ কিতাপখন কোনে লিখিছিল?

(a) Hema Saraswati
(b) Harivara Vipra
(c) Madhava Kandali
(d) Kaviratna Saravati

Answer: (a) Hema Saraswati

 

Q12. Which Assamese poet had translated Valmiki Ramayana into Assamese verse ‘Saptakanda Ramayana’?

কোন জন অসম কবিয়ে বাল্মীকি ৰামায়ণক ‘সপ্তকন্দ ৰামায়ণ’ নামৰ অসম পদলৈ অনুবাদ কৰিছিল?

(a) Ananta Kandali
(b) Madhava Kandali
(c) Sankardeva
(d) Kaviratna Saravati

Answer: (b) Madhava Kandali

 

Q13. The Assam silk industry is mainly centered in __.

অসম ৰেচম উদ্যোগ মুখ্যতঃ ____ কেন্দ্ৰীভূত 

(a) Hajo
(b) Rangia
(c) Batadrava
(d) Sualkuchi

Answer: (d) Sualkuchi

 

Q14. Sankaradeva had established the first Naamghar at __.

শংকৰদেৱে ___ত প্ৰথম নামঘৰ স্থাপন কৰিছিল।

(a) Narayanpur
(b) Patbaushi
(c) Bordowa
(d) Majuli

Answer: (c) Bordowa

 

Q15. Who had established the ‘Barpeta Satra’ in Barpeta?

বৰপেটাত ‘বৰপেটা সত্ৰ’ কোনে স্থাপন কৰিছিল?

(a) Sankardev
(b) Madhabdev
(c) Damodardev
(d) None of these

Answer: (b) Madhabdev

 

Important links:

Download Assam GK pt 21 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 20 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your GK learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Assam Geography Click here
Assam History GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment