Assam General knowledge Quiz pt. 20

Assam General knowledge Quiz

Assam General knowledge Quiz pt. 20

Q1. The Treaty of Badarpur was signed between David Scott and Govinda Chandra on March __.

বদৰপুৰ চুক্তি মাৰ্চ ___ত ডেভিদ স্কট আৰু গোবিন্দা চন্দ্ৰৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হৈছিল।

(a) 1834
(b) 1843
(c) 1853
(d) 1824

Answer: (d)1824

 

Q2. Cachar was placed under the Commissionerate of Dacca in ___.

কাছাৰক __ ডাক্কাৰ আয়ুক্তালয়ৰ অধীনত ৰখা হৈছিল

(a) 1836
(b) 1824
(c) 1853
(d) 1832

Answer: (a) 1836

 

Q3. How many kings do you have during the Ahom Period?

আহোম যুগত আপোনাৰ কিমানজন ৰজা আছে?

(a) 32
(b) 21
(c) 40
(d) 63

Answer: (c) 40

 

Q4. Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers?

কাৰ নিৰ্দেশনাত বৃন্দাবনী বস্ত্ৰ টো অসমীয় শিপিনীসকলে বোৱাইছিল?

(a) Sankardeva
(b) Madhvadeva
(c) Chilarai
(d) Rudra Singha

Answer: (a) Sankardeva

 

Q5. The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of Ahom king?

নামদাং শিলৰ দলং খন আহোম ৰজাৰ শাসনকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল?

(a) Lakshmi Singha
(b) Siva Singha
(c) Gadadhar Singha
(d) Rudra Singha

Answer: (d) Rudra Singha

 

Q6. The Moamoria Rebellion started during the region of ___.

মোৱামৰিয়া বিদ্ৰোহ অঞ্চলৰ __ সময়ত আৰম্ভ হৈছিল

(a) Kamaleswar Singha
(b) Siva Singha
(c) Lakshmi Singha
(d) Prataap Singha

Answer: (c) Lakshmi Singha

 

Q7. Which Ahom king had the shortest reign of 21 days only?

কোন জন আহোম ৰজাৰ ৰাজত্ব কাল আছিল কেৱল ২১ দিনৰ আটাইতকৈ কম?

(a) Gobar Roja
(b) Samaguria Roja
(c) Parvatia Roja
(d )Jogeswar Singha

Answer: (b) Samaguria Roja

 

Q8. The Itakhulir Rann was fought against Mughal during the reign of ___.

ইটাখুলিৰ ৰণৰ শাসনকালত মোগলৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া হৈছিল _

(a) Siba Singha
(b) Rudra Singha
(c) Gadadhar Singha
(d) Pramatta Singha

Answer: (c) Gadadhar Singha

 

Q9. The Soti Joymoti Divas is observed on ___.

সতী জয়মতি দিৱস ____ পালন কৰা হয়

(a) 14th February
(b) 27th March
(c) 3rd April
(d) 28th April

Answer: (b) 27th March

 

Q10. From which constituency, Bishnu Prasad Rabha was elected as M.L.A in 1969?

কোন সমষ্টিৰ পৰা, বিষ্ণু প্ৰসাদ ৰাভা 1969 চনত এম.এল.এ. হিচাপে নিৰ্বাচিত হৈছিল?

(a) Guwahati
(b) Jorhat
(c) Tezpur
(d) None of these

Answer: (c) Tezpur

 

Q11. In which location, the Manas River joins the Brahmaputra river?

কোন স্থানত, মানস নদী ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ সৈতে মিলিত হয়?

(a) Dhubri
(b) Pancharatna
(c) Bongaigaon
(d) Jogighopa

Answer: (d) Jogighopa

 

Q12. The first Assamese-language magazine Orunodoi was published from __.

প্ৰথম খন অসমীয়া ভাষাৰ আলোচনী অৰুনোদই __ৰ পৰা প্ৰকাশিত হৈছিল।

(a) Kolkata
(b) Guwahati
(c) Sibsagar
(d) Dibrugarh

Answer: (c) Sibsagar

 

Q13. Which one is the first film where Bhupen Hazarika sings as a playback singer?

কোনখন প্ৰথম ছবি য’ত ভূপেন হাজৰিকাই প্লেবেক গায়ক হিচাপে গান গায়?

(a) Jyotimoti
(b) Siraj
(c) Indramalati
(d) Pioli Phukan

Answer: (c) Indramalati

 

Q14. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published?

কোন বছৰত প্ৰথম খন অসমীয়া উপন্যাস মিৰি জিয়োৰী প্ৰকাশিত হৈছিল?

(a) 1894
(b) 1893
(c) 1896
(d) 1892

Answer: (a) 1894

 

Q15. Who was the creator of the imaginary character named ‘Kripabor Borua’?

‘কৃপাবৰ বৰা’ নামৰ কাল্পনিক চৰিত্ৰটোৰ সৃষ্টিকৰ্তা কোন আছিল?

(a) Lakshminath Bezbaroa
(b) Devakanta Baruah
(c) Hemchandra Goswami
(d) Chandrakumar Agarwala

Answer: (a) Lakshminath Bezbaroa

 

Important links:

Download Assam GK pt 20 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 19 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your GK learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Assam Geography Click here
Assam History GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *