Assam General knowledge Quiz pt 2

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 2

Q1. Which dynasty’s coins were known as “Narayani”

কোন ৰাজবংশৰ মুদ্ৰাবোৰক “নাৰায়ণী” বুলি জনা গৈছিল

(A) Kachari
(B) Koch
(C) Kamata
(D) Chutiya

Answer: (B) Koch

Q2. The foundation of Nationalist Historiography in Assam was laid by

অসমত জাতীয়তাবাদী হিষ্টোৰিগ্ৰাফীৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) S.K. Bhuyan
(B) Jogesh Chandra Dutta
(C) Tapan Roy Choudhury
(D) Dwarkanath Ganguly

Answer: (A) S.K. Bhuyan

Q3. Who was the first Ahom King to introduce coins

মুদ্ৰা প্ৰৱৰ্তন কৰা প্ৰথম জন আহোম ৰজা কোন আছিল

(A) Udayaditya Singha
(B) Chakradhwaj Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Ratnadhwaj Singha

Answer: (C) Jayadhwaj Singha

Q4. Which actress wins the National Film Award for Best Child Artist for the year 2017

কোন অভিনেত্ৰী গৰাকীয়ে 2017 বৰ্ষৰ শ্ৰেষ্ঠ শিশু শিল্পীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটা লাভ কৰে

(A) Bhanita Das
(B) Rupali Das
(C) Shikha Saikia
(D) Niyar Saikia

Answer: (A) Bhanita Das

Q5. Who is known as the father of Assamese prose literature

কাক অসমীয়া গদ্য সাহিত্যৰ জনক বুলি জনা যায়

(A) Bhattadeva
(B) Sankardev
(C) Anirudhdev
(D) Madhavdev

Answer: (A) Bhattadeva

Q6. Which day will be observed as Rhino Day in Assam

কোন দিনটোক অসমত গঁড় দিৱস হিচাপে পালন কৰা হ’ব

(A) 3rd July
(B) 19th August
(C) 22nd September
(D) 29th October

Answer: (C) 22nd September

Q7. In which district the “Sri Surya Pahar” is located

কোন খন জিলাত “শ্ৰী সূৰ্য পাহাৰ” অৱস্থিত

(A) Dhubri
(B) Goalpara
(C) Darrang
(D) Chirang

Answer: (B) Goalpara

Q8. Which Chutia king established Sadiya as the second capital of Chutia Kingdom

কোন চুতিয়া ৰজাই চুতিয়া ৰাজ্যৰ দ্বিতীয় ৰাজধানী হিচাপে সাদিয়া প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল

(A) Birpal
(B) Satyanarayan
(C) Vijayadhwajpal
(D) Ratnadhwajpal

Answer: (D) Ratnadhwajpal

Q9. Which state is not covered under the jurisdiction of Guwahati High Court

কোনখন ৰাজ্য গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত নহয়

(A) Nagaland
(B) Mizoram
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh

Answer: (C) Tripura

Q10. The Assam Medical College was formerly known as

অসম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় পূৰ্বতে নামেৰে জনাজাত আছিল

(A) Berry White Medical School
(B) St. John Medical School
(C) Robert Brown Medical School
(D) St. Patrick Medical School

Answer: (A) Berry White Medical School

Q11. The Tezpur Mental Hospital was established in the year

কোন চনত তেজপুৰ মানসিক চিকিৎসালয় স্থাপন কৰা হৈছিল

(A) 1872
(B) 1876
(C) 1890
(D) 1902

Answer: (B) 1876

Q12. The Lachit Borphukan’s Maidam is located in

লাচিত বৰফুকনৰ ময়দাম কত অৱস্থিত

(A) Sibsagar
(B) Jorhat
(C) Dibrugarh
(D) Guwahati

Answer: (B) Jorhat

Q13. Who was the first Assamese Chief Justice of Guwahati High Court

গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া মুখ্য ন্যায়াধীশ কোন আছিল

(A) S.K Dutta
(B) M. C. Pathak
(C) Holiram Deka
(D) C. P. Sinha

Answer: (C) Holiram Deka

Q14. Which one is the least densely populated district in Assam

কোনখন অসমৰ আটাইতকৈ কম ঘন বসতিপূৰ্ণ জিলা

(A) Karbi Anglong
(B) Baksa
(C) Dima Hasao
(D) Kokrajhar

Answer: (C) Dima Hasao

Q15. The Rupshi airport is located in which District

ৰূপশী বিমানবন্দৰ কোন জিলাত অৱস্থিত

(A) Jorhat
(B) Tinsukia
(C) Bongaigaon
(D) Dhubri

Answer: (D) Dhubri

Download all Questions pdf – Click here.

Top 15 Assam History General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. We thought mentioned 10 to 15 general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

For Assam General knowledge Quiz – Click here

Leave a Comment