Assam General knowledge Quiz pt 19

Assam General knowledge Quiz

Assam General knowledge Quiz pt 19

Q1. Which one city is also known as ‘Tea City of India’?

কোনখন চহৰক ‘ভাৰতৰ চাহ চহৰ’ বুলিও জনা যায়?

(a) Dibrugarh
(b) Jorhat
(c) Sivsagar
(d) Golaghat

Answer: (a) Dibrugarh

 

Q2. Who is known as the ‘Luit Konwar’ of Assam?

কাক অসমৰ ‘লুইত কোঁৱৰ’ বুলি জনা যায়?

(a) Rudra Baruah
(b) Parvati Prasad Baruwa
(c) Bishnuprasad Rabha
(d) Jyoti Prasad Agarwala

Answer: (a) Rudra Baruah

 

Q3. Which one was the first capital of the Chutiya Kingdom?

চুতীয়া ৰাজ্যৰ প্ৰথম ৰাজধানী কোনখন আছিল?

(a) Vishwanath
(b) Ratnapur
(c) Swarnagiri
(d) None of these

Answer: (c) Swarnagiri

 

Q4. Assam shares its border with how many states?

অসমে কিমানখন ৰাজ্যৰ সৈতে ইয়াৰ সীমা ভাগ বতৰা কৰে?

(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 6

Answer: (c) 7

Assam shares its border with 7 states. it is called the seven sisters of India. Assam replaces West Bengal in Seven sisters. the name of the states are – Meghalaya, Mizoram, Manipur, Arunachal Pradesh, Tripura, West Bengal, Nagaland

 

Q5. How many districts of Assam touch the West Bengal Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই পশ্চিম বংগ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 3
(b) 4
(c) 2
(d) 1

Answer: (c) 2

There are only 2 districts of Assam that touch the border of West Bengal. The districts are Kokrajhar, Dhubri

 

Q6. How many districts of Assam touch the Arunachal Pradesh Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই অৰুণাচল প্ৰদেশ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 9
(b) 7
(c) 8
(d) 10

Answer: (c) 8

There are 8 districts of Assam that touch the border of Arunachal Pradesh. The name of the districts are Udalguri, Sonitpur, Biswanath, Lakhimpur, Dhemaji, Tinsukia, Dibrugarh, Charaideo

 

Q7. How many districts of Assam touch the Nagaland Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই নাগালেণ্ড সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) 8

Answer:(a) 6

There are 6 districts of Assam that touch the border of Nagaland. The name of the districts are Dima Hasao, Karbi Anglong, Golaghat, Jorhat, Sivasagar, Charaideo

 

Q8. How many districts of Assam touch the Manipur Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই মণিপুৰ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (b) 2

There are only two districts of Assam that touch the border of Manipur. That are Dima Hasao, Cachar

 

Q9. How many districts of Assam touch the Mizoram Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই মিজোৰাম সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (c) 3

There are only 3 districts of Assam that touch the border of Mizoram. That are Cachar, Hailakandi, Karimganj

 

Q10. How many districts of Assam touch the Tripura Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই ত্ৰিপুৰা সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer: (b) 1

Karimganj is the only district Assam that shares the border with Tripura.

 

Q11. How many districts of Assam touch the Meghalaya Border?

অসমৰ কিমানখন জিলাই মেঘালয়ৰ সীমান্ত স্পৰ্শ কৰে?

(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11

Answer: (a) 8

There are 8 districts of Assam that touch the border of Meghalaya. The list of districts are Cachar, Dima Hasao, West Karbi Anglong, Kamrup Metropolitan, Kamrup, Goalpara, South Salmara Mankachar

 

Q12. Who is the writer of the novel ‘Mamare Dhara Tarowal Aru Dukhan Upanyasa’?

‘মামৰে ধৰা তাৰোৱাল’ আৰু ‘দুখান উপন্যাস’  এই উপন্যাসখনৰ লেখক কোন?

(a) Anand Chandra Barua
(b) Homen Borgohain
(c) Bhabendra Nath Saikia
(d) Mamoni Roysom Goswami

Answer: (d) Mamoni Roysom Goswami

 

Q13. Name the Mughal General who took possession of the Ahom Capital Gahrgaon in 1662?

১৬৬২ চনত গঁড়গাঁও ৰ দখলত লোৱা মোগল সেনাপতিজনৰ নাম কি?

(a) Murshid Quli Khan
(b) Islam Khan
(c) Shaista Khan
(d) Mir Jumla

Answer: (d)Mir Jumla

 

Q14. Who was the central figure of the Revolt of 1857 in Assam?

অসমত ১৮৫৭ চনৰ বিদ্ৰোহৰ কেন্দ্ৰীয় ব্যক্তি কোন আছিল?

(a) Kandarpeswar Singha
(b) Maniram Dewan
(c) Piyali Barua
(d) Bahadur Gaoburah

Answer: (b) Maniram Dewan

 

Q15. What was the capital of the Province ‘Eastern Bengal’ and Assam?

প্ৰদেশ ‘পূব বংগ’ আৰু অসমৰ ৰাজধানী কি আছিল?

(a) Rangpur
(b) Chittagong
(c) Dacca
(d) None of these

Answer: (c) Dacca

 

Important links:

Download Assam GK pt 19 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 18 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

2 thoughts on “Assam General knowledge Quiz pt 19”

    • In Assam, sixteen sub castes are included in the category of Scheduled Castes (SCs). These are- Kaibartta(Jaliya), Bania, Dhobi(Dhupi), Hira, Jhalo(Jhalo-Malo), Dugla(Dholi), Bansphor, Bhuinmali(Mali), Jalkeot, Munchi, Patni, Namasudra, Lalbegi, Mahara, Mehtar(Bhangi) and Sutradhar.

      Reply

Leave a Comment