Assam General knowledge Quiz pt 18

Assam General knowledge Quiz

Assam General knowledge Quiz pt 18

Q1. In which year Assamese magazine ‘Jonaki’ was first published?

কোন বছৰত প্ৰথমে অসমীয়া আলোচনী ‘জোনাকী’ প্ৰকাশিত হৈছিল?

(a) 1856
(b) 1889
(c) 1880
(d) None of these

Answer: (b) 1889

 

Q2. The first modern Assamese theatre hall ‘Baan theatre’ established at Tezpur in the year ___.

___ চনত দেউৰীৰ তেজপুৰত স্থাপিত হৈছিল প্ৰথম আধুনিক অসমীয়া থিয়েটাৰ হল ‘বান থিয়েটাৰ’

(a) 1902
(b) 1904
(c) 1905
(d) 1906

Answer: (d) 1906

 

Q3. The Assam Gas Cracker project was approved in __.

অসম গেছ ক্ৰেকাৰ প্ৰকল্পটো ___ত অনুমোদিত হৈছিল।

(a) January 2001
(b) April 2006
(c) March 2008
(d) January 2010

Answer: (b) April 2006

 

Q4. Swahid Divas is celebrated on __.

স্বহিদ দিৱস __ত উদযাপন কৰা হয়।

(a) 2nd September
(b) 30th October
(c) 14th November
(d) 10th December

Answer: (d) 10th December

 

Q5. The first women’s university in Assam “Assam Women’s University” is located in __.

অসমৰ প্ৰথম মহিলা বিশ্ববিদ্যালয় “অসম মহিলা বিশ্ববিদ্যালয়” ___ত অৱস্থিত।

(a) Silchar
(b) Jorhat
(c) Nagaon
(d) None of these

Answer: (b) Jorhat

 

Q6. Which singer is also popularly known as the “King of Bihu”?

কোন জন গায়কক “বিহুৰ ৰজা” বুলিও জনা যায়?

(a) Bhupen Hazarika
(b) Khagen Mahanta
(c) Zubeen Garg
(d) Jayanta Hazarika

Answer: (b) Khagen Mahanta

 

Q7. The second Burmese invasion took place in ___.

দ্বিতীয় বাৰ্মিজ আক্ৰমণ ____ হৈছিল

(a) 1823
(b) 1819
(c) 1832
(d) 1822

Answer: (b) 1819

 

Q8. Maniram Dewan and Piyali Barua were hanged on ___.

মণিৰাম দেৱান আৰু পিয়ালি বৰুৱাক ফাঁচী দিয়া হৈছিল ____ চনত

(a) 26th February 1858
(b) 30th January 1860
(c) 20th March 1861
(d) 21st April 1865

Answer: (a) 26th February 1858

 

Q9. In the Quit India Movement of 1942, Kanak Lata and Mukunda Kakati were shot dead by the British Police at __.

1942 চনৰ ভাৰত ত্যাগ আন্দোলনত, কনক লতা আৰু মুকুন্দা কাকতিক ব্ৰিটিছ আৰক্ষীয়ে ___ত গুলীয়াই হত্যা কৰিছিল।

(a) Sonitpur
(b) Tezpur
(c) Gohpur
(d) None of these

Answer: (c) Gohpur

 

Q10. After the demise of the 1st Chief Minister of Assam, Gopinath Bordoloi in 1950, the second Chief Minister was __.

১৯৫০ চনত অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী গোপীনাথ বৰদলৈৰ মৃত্যুৰ পিছত দ্বিতীয় গৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল ___।

(a) B. P. Chaliha
(b) B. R. Medhi
(c) Sarat Chandra Singha
(d) M. M. Choudhury

Answer: (b) B. R. Medhi

 

Q11. Sadulla’s Coalition Ministry took place on ___.

সাদুল্লাৰ মিত্ৰজোঁট মন্ত্ৰালয় __ চলি আছিল

(a) 1st April 1937
(b) 1st March 1937
(c) 5th March 1939
(d) 5th April 1941

Answer: (a) 1st April 1937

 

Q12. Who was the founder of the South-East Asia Ramayana Research Center?

দক্ষিণ-পূব এছিয়া ৰামায়ণ গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন আছিল?

(a) Bhupen Hazarika
(b) Mamoni Raisom Goswami
(c) Dhrubajyoti Bora
(d) Lakshminath Bezbaroa

Answer: (b) Mamoni Raisom Goswami

 

Q13. Durjaya (present-day North Guwahati) was the capital of ____.

দুৰ্জয়া (বৰ্তমানৰ উত্তৰ গুৱাহাটী) ___ ৰাজধানী আছিল

(a) Pala dynasty
(b) Mlechchha dynasty
(c) Varman dynasty
(d) Naraka dynasty

Answer: (a) Pala dynasty

 

Q14. The Hayagriva Madhava Temple of Hajo is located in which hill?

হাজোৰ হায়াগ্ৰীৱ মাধৱ মন্দিৰ কোনটো পাহাৰত অৱস্থিত?

(a) Agnigarh Hill
(b) Nilachal Hill
(c) Monikut Hill
(d) Mikir Hills

Answer: (c) Monikut Hill

 

Q15. Which one was the last capital of the Ahom Kingdom?

কোনখন আছিল আহোম ৰাজ্যৰ অন্তিম ৰাজধানী?

(a) Charaideo
(b) Garhgaon
(c) Rangpur
(d) Jorhat

Answer: (d) Jorhat

 

Important links:

Download Assam GK pt 18 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 17 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistakes please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *