Assam General knowledge Quiz pt 17

Assam General knowledge Quiz

Assam General knowledge Quiz pt 17

Q1. After the demise of the 1st Chief Minister of Assam, Gopinath Bordoloi in 1950, the second Chief Minister was

১৯৫০ চনত অসমৰ প্ৰথম মুখ্যমন্ত্ৰী গোপীনাথ বৰদলৈৰ মৃত্যুৰ পিছত দ্বিতীয়গৰাকী মুখ্যমন্ত্ৰী আছিল

(A) B. P. Chaliha
(B) B. R. Medhi
(C) Sarat Chandra Singha
(D) M. M. Choudhury

Answer: (B) B. R. Medhi

 

Q2. The Hayagriva Madhava Temple of Hajo is located in which hill?

হাজোৰ হয়গ্ৰীৱ মাধৱ মন্দিৰ কোনটো পাহাৰত অৱস্থিত?

(A) Agnigarh Hill
(B) Nilachal Hill
(C) Monikut Hill
(D) Mikir Hills

Answer: (C) Monikut Hill

 

Q3. Arjun Bhogeswar Baruah wins a medal in the ________ Asian Games.

_____ এছিয়ান গেমছত অৰ্জুন ভোগেশ্বৰ বৰুৱাই পদক জয় কৰে

(A) 1953
(B) 1946
(C) 1975
(D) 1966

Answer: (D) 1966

 

Q4. Who was the founder-editor of the Assamese magazine “Prantik”

কোন আছিল “প্ৰান্তিক” আলোচনীখনৰ প্ৰতিষ্ঠাপক সম্পাদক

(A) Pradeep Baruah
(B) Birenda Kumar Bhattacharya
(C) Homen Borgohain
(D) Bhabendra Nath Saikia

Answer: (D) Bhabendra Nath Saikia

 

Q5. Which is the tallest existing temple in Assam?

অসমৰ আটাইতকৈ ওখ মন্দিৰ কোনটো?

(A) Umananda Temple at Guwahati
(B) Kamakhya Temple at Silghat
(C) Siva Temple at Sibsagar
(D) Siva Temple at Dergaon

Answer: (C) Siva Temple at Sibsagar

 

Q6. Which river originates from Tibet and enters into India through Arunachal Pradesh?

কোনখন নদী তিব্বতৰ পৰা উৎপন্ন হয় আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ প্ৰৱেশ কৰে?

(A) Chambal River
(B) Godavari River
(C) Kaveri River
(D) Brahmaputra River

Answer: (D) Brahmaputra River

 

Q7. “Maghdot” was written by?

“মাঘডট” কোনে লিখিছিল

(A) Humayun Kabir
(B) Khuswant Singh
(C) Kalidas
(D) Banabhatta

Answer: (C) Kalidas

 

Q8. The “Ahom Divas” is celebrated on

“আহোম দিৱস” কেতিয়া পালন কৰা হয়

(A) 5th March
(B) 12 March
(C) 3rd October
(D) 2nd December

Answer: D) 2nd December

 

Q9.  Who directed the Assamese film “Shakuntala”

কোনে “শকুন্তলা” চলচ্চিত্ৰ পৰিচালনা কৰিছিল

(A) Bhabendra Nath Saikia
(B) Dr. Bhupen Hazarika
(C) Bidyut Chakraborty
(D) Jyotiprasad Agarwala

Answer: B) Dr. Bhupen Hazarika

 

Q10. The first book fair of Assam was held at

অসমৰ প্ৰথম গ্ৰন্থমেলা কত অনুষ্ঠিত হৈছিল

(A) Kamrup
(B) Nagaon
(C) Jorhat
(D) Dibrugarh

Answer: (B) Nagaon

 

Q11. Which one is the first team defeated by Assam in Ranji Trophy Cricket

ৰঞ্জী ট্ৰফী ক্ৰিকেটত অসমৰ দ্বাৰা পৰাজিত হোৱা প্ৰথম দল কোনটো

(A) Mumbai
(B) Orissa
(C) Tripura
(D) Karnataka

Answer: (B) Orissa

 

Q12. Which Sikh Guru built the famous Gurudwara in Dhubri town

কোনশিখ গুৰুৱে ধুবুৰী চহৰত বিখ্যাত গুৰুদ্বাৰা নিৰ্মাণ কৰিছিল

(A) Guru Gobind Singh
(B) Guru Tegbahadur
(C) Guru Hargobind
(D) Guru Harikishan

Answer: (B) Guru Tegbahadur

 

Q13. Who was the first Chief Justice of Guwahati High Court

গুৱাহাটী উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্ৰথম মুখ্য ন্যায়াধীশ কোন আছিল

(A) R.F. Lodge
(B) T.V. Thandani
(C) Sarjoo Prasad
(D) C.P. Sinha

Answer: (A) R.F. Lodge

 

Q14. Who was the first Indian district magistrate in India

ভাৰতৰ প্ৰথম ভাৰতীয় জিলা দণ্ডাধীশ কোন আছিল

(A) Ananda Ram Baruah
(B) Kamalakanta Bhattacharya
(C) Bhabananda Deka
(D) Chandra Kumar Agarwala

Answer: (A) Ananda Ram Baruah

 

Q15. Who was the first Speaker of the Assam Assembly

অসম বিধানসভাৰ প্ৰথম অধ্যক্ষ কোন আছিল

(A) Babu Basanta Kumar Das
(B) Debeswar Sarmah
(C) Lakheswar Borah
(D) Kuladhar Chaliha

Answer: (A) Babu Basanta Kumar Das

 

Important links:

Download Assam GK Quiz pt 17 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 16 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *