Assam General knowledge Quiz pt 16

Assam General knowledge

Assam General knowledge Quiz pt 16

Q1. The biography ”Smritir Tirtha” is written on the life of

“স্মৃতিৰ তীৰ্থ” জীৱনী খন কাৰ জীৱনৰ ওপৰত লিখা হৈছে

(A) Amulya Barua
(B) Chandradhar Barua
(C) Chandra Kumar Agarwala
(D) Nabin Chandra Bordoloi

Answer: (D) Nabin Chandra Bordoloi

 

Q2. Who was the first Assamese translator of the Ramayana?

ৰামায়ণৰ প্ৰথম গৰাকী অসম অনুবাদক কোন আছিল?

(A) Banabhatta
(B) Ananta kandali
(C) Madhab Kandali
(D) Ram Saraswati

Answer: (C) Madhab Kandali

 

Q3. What is the biggest agro-based industry in Assam?

অসমৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কৃষি-আধাৰিত উদ্যোগ টো কি?

(A) Rubber industry
(B) Jute industry
(C) Sugar industry
(D) Tea industry

Answer: (D) Tea industry

 

Q4. King of Manipur Babruvahana was the son of

মণিপুৰৰ ৰজা বাব্ৰুভাহানা কাৰ পুত্ৰ আছিল

(A) Vidur
(B) Krishna
(C) Bhim
(D) Arjun

Answer: (D) Arjun

 

Q5. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following

ইষ্ট ইণ্ডিয়া কোম্পানীৰ মাজত ইয়াণ্ডাবুৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল আৰু নিম্নলিখিত কোনটো

(A) Ahom King
(B) King of Burma
(C) Kachari King
(D) Chutiya King

Answer: (B) King of Burma

 

Q6. Right to Information Act in India came fully into force in

ভাৰতত তথ্যৰ অধিকাৰ আইন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হৈছিল

(A) October, 2008
(B) June, 2005
(C) July,2008
(D) October, 2005

Answer: (D) October 2005

 

Q7. On 12 January 2021, which one has been formally declared as a new district of Assam?

2021 চনৰ 12 জানুৱাৰীত, কোনখনক আনুষ্ঠানিকভাৱে অসমৰ নতুন জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে?

A) Hour
B) Bajali
C) Bilasipara
D) Nazira

Answer: B) Bajali[/bg_collapse]

 

Q8. The first Assamese to compile a dictionary named ‘HemKosh’ is

‘হেমকোষ’ নামৰ অভিধান সংকলন কৰা প্ৰথম জন অসমীয়া হৈছে

(A) Chandradhar Barua
(B) Hemchandra Barua
(C) Hemchandra Goswami
(D) None of these

Answer: (B) Hemchandra Barua

 

Q9. Who is the longest-serving Chief Minister in India?

ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া সময়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী কোন?

(A) M Karunanidhi
(B) Jyoti Basu
(C) Pawan Kumar Chamling
(D) Manik Sarkar

Answer: (C) Pawan Kumar Chamling

 

Q10. What is the meaning of ‘Hasao’ in the word “Dima Hasao”?

“ডিমা হাচাও” শব্দটোত ‘হাচাও’ৰ অৰ্থ কি?

(A) Jungle
(B) Hills
(C) River
(D) Community

Answer: (B) Hills

 

Q11. The Patkai Bum range makes the boundary between

পাটকাই বুম ৰেঞ্জে কাৰ মাজত সীমা প্ৰস্তুত কৰে

(A) India and Bhutan
(B) India and China
(C) India and Bangladesh
(D) India and Burma

Answer: (D) India and Burma[/bg_collapse]

 

Q12. Siang, joined by Lohit and Dibang makes which of the following rivers

লোহিত আৰু দিবাঙৰ সৈতে সংযুক্ত চিয়াঙে নিম্নলিখিত কোনখন নদী তৈয়াৰ কৰে

(A) Jia Bharali
(B) Dikhow
(C) Subansiri
(D) Brahmaputra

Answer: (D) Brahmaputra

 

Q13. Which one was the second film directed by Jyotiprasad Agarwala

কোনখন জ্যোতিপ্ৰসাদ আগৰৱালাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত দ্বিতীয় চলচ্চিত্ৰ আছিল

(A) Joymoti
(B) Indramalati
(C) Monumoti
(D) Siraj

Answer: (B) Indramalati/bg_collapse]

 

Q14. Who wrote the book ”Bhakti Ratnavali”?

“ভক্তি ৰত্নাৱলী” কিতাপখন কোনে লিখিছিল?

(A) Sankardev
(B) Madhava Kandali
(C) Madhavdev
(D) Hema Saraswati

Answer: (C) Madhavdev

 

Q15. Assam’s only fishery college “College of Fisheries Science” is located in?

অসমৰ একমাত্ৰ মীন মহাবিদ্যালয় “মীন বিজ্ঞান মহাবিদ্যালয়” কত অৱস্থিত?

(A) Morigaon
(B) Raha
(C) Nagaon
(D) Jorhat

Answer: (B) Raha

 

Important links:

Download Assam GK Quiz pt 16 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 15 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *