Assam General knowledge Quiz pt 15

Assam General knowledge

Assam General knowledge Quiz pt 15

Q1. Which of the following constituency of Assam Legislative Assembly reserved for Schedule Tribe?

অসম বিধান সভাৰ নিম্নলিখিত কোনটো সমষ্টি অনুসূচীত জনজাতিৰ বাবে সংৰক্ষিত?

(A) Majuli
(B) Bihpuria
(C) Mahmara
(D) Bokakhat

Answer: (A) Majuli

 

Q2. In which city, the first CNG station of Assam is inaugurated?

কোন খন চহৰত, অসমৰ প্ৰথম চিএনজি ষ্টেচন উদ্বোধন কৰা হয়?

A) Guwahati
B) Dibrugarh
C) Tezpur
D) Jorhat

Answer: B) Dibrugarh

 

Q3. The “Deodhani” dance is associated with the worship of which goddess?

“দেওধনী” নৃত্য কোন দেৱীৰ উপাসনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত?

(A) Manasa
(B) Kali
(C) Durga
(D) Parvati

Answer: (A) Manasa

 

Q4. The ancient Mahabhairav temple is located in which city?

প্ৰাচীন মহাভৈৰৱ মন্দিৰ কোন খন চহৰত অৱস্থিত?

(A) Jorhat
(B) Tezpur
(C) Mangaldoi
(D) Hajo

Answer: B) Tezpur

 

Q5. Which politician is also known as “Iron Man of Assam”?

কোন জন ৰাজনীতিবিদক “অসমৰ লৌহ পুৰুষ” বুলিও জনা যায়?

(A) Gopinath Bordoloi
(B) Tarun Ram Phukan
(C) Bishnuram Medhi
(D) Bimala Prasad Chaliha

Answer: C) Bishnuram Medhi

 

Q6. In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eighth Schedule of the Indian Constitution?

অসমৰ উপৰিও, ভাৰতীয় সংবিধানৰ অষ্টম অনুসূচীত ৰাজ্যখনৰ আন কোনটো ভাষা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে?

(A) Mishing
(B) Rabha
(C) Tiwa
(D) Bodo

Answer: (D) Bodo

 

Q7. Which of the following districts do not share borders with Bhutan?

নিম্নলিখিত কোনখন জিলাই ভূটানৰ সৈতে সীমা ভাগ-বতৰা নকৰে?

(A) Udalguri
(B) Bongaigaon
(C) Baksa
(D) Chirang

Answer: (B) Bongaigaon

 

Q8. Who is the founder of the Assamese daily English newspaper “The Assam Tribune”

“অসম ট্ৰিবিউন” বুলি প্ৰতিদিনে ইংৰাজী বাতৰি কাকতৰ প্ৰতিষ্ঠাপক কোন

(A) Prafulla Govinda Baruah
(B) Radha Govinda Baruah
(C) Siva Prasad Barooah
(D) Dhirendra Nath Bezbaruah

Answer: (B) Radha Govinda Baruah

 

Q9. Fakhruddin Ali Ahmed was the __ president of India.

ফখৰুদ্দিন আলী আহমেদ ভাৰতৰ __ ৰাষ্ট্ৰপতি আছিল

(A) 4th
(B) 5th
(C) 6th
(D) 7th

Answer: (B) 5th

 

Q10. Who was the first Assamese to get the Arjuna award?

অৰ্জুন বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম জন অসমীয়া কোন আছিল?

(A) Holicharan Narzary
(B) Monalisa Baruah
(C) Bhogeswar Baruah
(D) Dipankar Bhattacharjee

Answer: (C) Bhogeswar Baruah

 

Q11. In which year, Kaziranga has declared a World Heritage Site by UNESCO?

কোন বছৰত, কাজিৰঙাই ইউনেস্কোৰ দ্বাৰা বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ ঘোষণা কৰিছে?

(A) 1982
(B) 1985
(C) 1987
(D) 1992

Answer: (B) 1985

 

Q12. How many lines does a Shakespearean sonnet have?

শ্বেইকছপীয়েৰিয়ান চনেটৰ কিমানটা শাৰী আছে?

(A) 8
(B) 10
(C) 13
(D) 14

Answer: (D) 14

 

Q13. Which dynasty’s coins were known as ”Narayani”?

কোন ৰাজবংশৰ মুদ্ৰাবোৰক “নাৰায়ণী” বুলি জনা গৈছিল?

(A) Kachari
(B) Koch
(C) Kamata
(D) Chutiya

Answer: (B) Koch

 

Q14. Who was the first vice-chancellor of Guwahati University?

গুৱাহাটী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰথম উপাচাৰ্য কোন আছিল?

(A) Krishna Kanta Handique
(B) Hemchandra Goswami
(C) Padmanath Gohain Baruah
(D) Rajanikanta Bordoloi

Answer: (A) Krishna Kanta Handique

 

Q15. Dibru Saikhowa National Park is situated in which district of Assam?

ডিব্ৰু ছৈখোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান অসমৰ কোনখন জিলাত অৱস্থিত?

(A) Sonitpur & Nogaon
(B) Jorhat & Golaghat
(C) Karbi Anglong & Golaghat
(D) Dibrugarh & Tinsukia District

Answer: (D) Dibrugarh & Tinsukia District

 

Important links:

Download Assam GK Quiz pt 15 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 14 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *