Assam General knowledge Quiz pt 14

Assam General knowledge

Assam General knowledge Quiz pt 14

Q1. Which one is the highest mountain ranges in Assam:

কোনটো অসমৰ সৰ্বোচ্চ পৰ্বতমালা

(A) Patkai Range
(B) Namchai Range
(C) Barail Range 
(D) Bethartoli Range

Answer: (C) Barail Range 

Q2. Sati Sadhani was a queen of which dynasty:

সতী সাধনী কোন ৰাজবংশৰ ৰাণী আছিল?

A) Ahom
B) Koch
C) Chutia 
D) DimaTripura

Answer: C) Chutia 

Q3. Who is the first Assamese to climb Maunt Everest:

মাউণ্ট এভাৰেষ্ট আৰোহণ কৰা প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া কোন আছিল?

(A) Manish Deka
(B) Tarun Saikia
(C) Bidyut Bora
(D) Abhinandan Bora

Answer: (B) Tarun Saikia

Q4. “Atmanusandhan” is an autobiography written by:

“অতমানুসন্ধন” হৈছে এখন আত্মজীৱনী খন কাৰ দ্বাৰা লিখা হৈছিল?

(A) Homen Borgohain
(B) Kanak Sen Deka
(C) Nagen Saikia
(D) Mahim Bora

Answer: (A) Homen Borgohain 

Q5. Who was the first to start the system of land surveying in Assam:

অসমত ভূমি জৰীপৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা প্ৰথম কোন আছিল?

(A) Gadadhar Singha
(B) Rudra Singha
(C) Nara Narayan
(D) Udayaditya Singha

Answer: (A) Gadadhar Singha 

Q6. Which district was previously known as Bangmara and Changmai Pathar:

কোনখন জিলাক আগতে বাংমাৰা আৰু চাংমাই পাথাৰ বুলি জনা গৈছিল:

(A) Sibsagar
(B) Jorhat
(C) Tinsukia
(D) Golaghat

Answer: (C) Tinsukia

Q7. Who is appointed as first ever sports ambassador of Assam:

অসমৰ প্ৰথম ক্ৰীড়া দূত হিচাপে কাক নিযুক্তি দিয়া হৈছে:

(A) Hima Das
(B) Ankushita Bora
(C) Shiva Thapa
(D) Mahadev Deka

Answer: (A) Hima Das

Q8. Which Assamese writer is also known as “Upanyash Samrat”

কোনজন অসমীয়া কবিক “উপন্যাশ সম্ৰাট” বুলিও জনা যায়

A) Sarat Chandra Goswami
B) Lakshminath Bezbaruah
C) Rajanikanta Bordoloi
D) Krishna Kanta Handique

Answer: C) Rajanikanta Bordoloi

Q9. What is the meaning of the word Ai in the festival name “Ali Ai Ligang”

আলি আঃয়ে লৃগাং” উৎসৱত আই শব্দটোৰ অৰ্থ কি

(A) Seed
(B) Fruit
(C) Tree
(D) Water

Answer: (B) Fruit

Q10. The “Baisagu” festival is celebrated by which ethnic group of Assam:

“বইচাগু” উৎসৱ টো অসমৰ কোন জাতিগত গোটৰ দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়:

(A) Bodo
(B) Deori
(C) Dimasa
(D) Rabha

Answer: (A) Bodo

Q11.  Which of the following wild life sanctuaries is located in Udalguri district:

নিম্নলিখিত কোনটো বন্যজীৱন অভয়াৰণ্য ওদালগুৰি জিলাত অৱস্থিত:

(A) Chakrashila
(B) Bornodi
(C) Amchang
(D) Bura Chapori

Answer: (B) Bornodi

Q12. Hamren is the headquarter of which one district:

হামৰেন কোনখন জিলাৰ মুখ্য কাৰ্যালয়

(A) Cachar
(B) Dima Hasao
(C) Karbi Anglong
(D) West Karbi Anglong

Answer: (D) West Karbi Anglong

Q13. The novel “Abhijatri” was written by:

“অভিজাত্ৰী” উপন্যাস খন কোনে লিখিছিল:

(A) Arun Sarma
(B) Sneha Devi
(C) Nirupoma Borgahain
(D) Chandra Prasad Saikia

Answer: (C) Nirupoma Borgahain

Q14. Which Assamese poet is also known as Dhowni Kobi:

কাক ধৌনী কবি বুলিও জনা যায়

(A) Bhubanmohan Baruah
(B) Binanda Chandra Barua
(C) Chandra Kumar Agarwala
(D) Gunaviram Barua

Answer: (B) Binanda Chandra Barua

Q15. IIT Guwahati was established in the year:

কিমান চনত আই আই টি গুৱাহাটী প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়

(A) 1992
(B) 1994
(C) 1996
(D) 1998

Answer: (B) 1994

Important links:

Download Assam GK Quiz pt 14 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 13 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

Leave a Comment