Assam General knowledge Quiz pt 13

Assam General knowledge

Assam General knowledge Quiz pt 13

Q1. The Assam region was separated from the Bengal Presidency as “North-East Frontier” in the year

কোন চনত অসম অঞ্চলক বেংগল প্ৰেচিডেন্সিৰ পৰা “উত্তৰ-পূব সীমান্ত” হিচাপে পৃথক কৰা হৈছিল

(A) 1874
(B) 1889
(C) 1861
(D) 1826

Answer: (A) 1874

Q2. The illustration work of the medieval Assamese text “Hastividyarnava” was done by

মধ্যযুগীয় অসমীয়া পাঠ “হস্তিবিদ্যাৰনভা”ৰ দৃষ্টান্তমূলক কামটো কাৰ দ্বাৰা কৰা হৈছিল

(A) Suryakhari Daibaigya
(B) Sukumar Borkaith
(C) Dibar and Ddosai
(D) Rama Saraswati

Answer: (B) Sukumar Borkaith

Q3. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of

গোহাঁই কমল আলী পথটো কাৰ ৰাজত্বকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Nara Narayan
(B) Parikshit Narayan
(C) Viswa Singha
(D) Raghu Dev

Answer: (A) Nara Narayan

Q4. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title “Swarganarayan” was

হিন্দু উপাধি “স্বৰ্গনাৰায়ণ” ধাৰণ কৰা প্ৰথম জন আহোম ৰজা কোন আছিল

(A) Siva Singha
(B) Pratap Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Suhungmung

Answer: (D) Suhungmung

Q5. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was led by

১৮২৮ চনত অসমত ব্ৰিটিছ শাসনৰ বিৰুদ্ধে প্ৰথম বিদ্ৰোহৰ নেতৃত্ব কোনে দিছিল

(A) Piyali Phukan
(B) Maniram Dewan
(C) Gomdhar Knowar
(D) Piyali Baruah

Answer: (C) Gomdhar Knowar

Q6. Who was the author of the book “India against Itself”

“ইণ্ডিয়া এগেইনষ্ট ইটচেল্ফ” নামৰ কিতাপখনৰ লিখক কোন আছিল

(A) Dr. Hiren Gohain
(B) Dr. Mamani Roysom Goswami
(C) Homen Borgohain
(D) Dr. Sanjib Barua

Answer: (D) Dr. Sanjib Barua

Q7. The Dhodar Ali is constructed during the reign of

ধোদৰ আলী কাৰ ৰাজত্বকালত নিৰ্মাণ কৰা হয়

(A) Rudra Singha
(B) Gadadhar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siva Singha

Answer: (B) Gadadhar Singha

Q8. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings

নিম্নলিখিত কোন জন ৰজাৰ শাসনকালত জয়সাগৰ টেংক খনন কৰা হৈছিল

(A) Rudra Singha
(B) Gadadhar Singha
(C) Siva Singha
(D) Rajeswar Singha

Answer: (A) Rudra Singha

Q9. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was

কোনখন জিলাক অসমৰ পৰা পৃথক হৈছিল আৰু ১৯৪৭ চনত পূব পাকিস্তানক দিয়া হৈছিল, সেইখনৰ নাম কি আছিল

(A) Khulna
(B) Sylhet
(C) Chittagong
(D) Sholashahar

Answer: (B) Sylhet

Q10. In Assam, a source of hot water spring is situated in

অসমত গৰম পানীৰ স্প্ৰিংৰ উৎস কত অৱস্থিত

(A) Nambor Reserve Forest
(B) Parashuram Kunda
(C) Orang Wildlife Sanctuary
(D) Manas Nationa Park

Answer: (A) Nambor Reserve Forest

Q11. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King

নিম্নলিখিত কোনজন কোচ ৰজাসকলৰ দ্বাৰা কামাখ্যা মন্দিৰ পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Biswa Singha
(B) Raghu Deva
(C) Naranarayan
(D) Prananarayan

Answer: (C) Naranarayan

Q12. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements

নিম্নলিখিত কোনটো ৰাষ্ট্ৰীয় আন্দোলনত কানাকলতা বৰুৱা শ্বহীদ হৈছিল

(A) Non-Cooperation Movement
(B) Quit India Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Swadeshi Movement

Answer: (B) Quit India Movement

Q13. The Patkai Bum range makes the boundary between

পাটকাই বুম ৰেঞ্জে কাৰ মাজত সীমা প্ৰস্তুত কৰে

(A) India and Bhutan
(B) India and China
(C) India and Bangladesh
(D) India and Burma

Answer: (D) India and Burma

Q14. Which one of the following places is the confluence of three highly revered pilgrimage for the Hindu, Muslim and Buddhists

নিম্নলিখিত কোনটো স্থান হৈছে হিন্দু, মুছলমান আৰু বৌদ্ধসকলৰ বাবে তিনিটা অতি শ্ৰদ্ধাৰ তীৰ্থযাত্ৰাৰ সঙ্গম

(A) Parashuram Kunda
(B) Dekiakhowa Namghar
(C) Hajo
(D) Barpeta

Answer: (C) Hajo

Q15. Siang, joined by Lohit and Dibang makes which of the following rivers

লোহিত আৰু দিবাঙৰ সৈতে সংযুক্ত চিয়াঙে নিম্নলিখিত কোনখন নদী তৈয়াৰ কৰে

(A) Jia Bharali
(B) Dikhow
(C) Subansiri
(D) Brahmaputra

Answer: (D) Brahmaputra

Important links:

Download Assam GK Quiz pt 13 PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 12 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Follow us on

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam GK Click here
Indian History GK Click here
Indian Sport GK Click here
World GK Click here
Computer & IT GK Click here
Indian Science & Technology GK  Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *