Assam General knowledge Quiz pt 12

Assam General knowledge

Assam General knowledge Quiz pt 12

Q1. The literacy rate of Assam according to 2011 census is

২০১১ চনৰ লোকপিয়ল অনুসৰি অসমৰ সাক্ষৰতাৰ হাৰ কিমান

(A) 72.19 %
(B) 72.58 %
(C) 73.12 %
(D) 73.98 %

Answer: (A) 72.19 %

Q2. When the uprising of Patharughat took place

কেতিয়া পাথাৰুঘাটৰ বিদ্ৰোহ হৈছিল

(A) 1857
(B) 1864
(C) 1889
(D) 1894

Answer: (D) 1894

Q3. Who was the President of the Swaraj Party in Assam during freedom movement

স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত অসমত স্বৰাজ পাৰ্টিৰ সভাপতি কোন আছিল

(A) Bishnuram Medhi
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Tarun Ram Phookan
(D) Maniram Dewan

Answer: (C) Tarun Ram Phookan

Q4. The terracotta industry is located in

টেৰাকোটা উদ্যোগটো কত অৱস্থিত

(A) Dhubri
(B) Karimganj
(C) Goalpara
(D) Dhemaji

Answer: (A) Dhubri

Q5. The Ahom Kingdom was established in the year

আহোম ৰাজ্য কেতিয়া  প্ৰতিষ্ঠিত কৰা হৈছিল?

(A) 1216
(B) 1228
(C) 1256
(D) 1272

Answer: (B) 1228

Q6. The Shiv dol was constructed during the reign of

শিৱ ডল কাৰ ৰাজত্বকালত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Pramatta Singha
(B) Rudra Singha
(C) Purandar Singha
(D) Siba Singha

Answer: (D) Siba Singha

Q7. The Assam Public Service Commission (APSC) Regulation was promulgated in exercise of the powers

অসম লোক সেৱা আয়োগ (এ পি এছ চি) কেতিয়াৰ পৰা ক্ষমতা প্ৰয়োগ কৰাৰ বাবে নিয়মাৱলী জাৰী কৰা হৈছিল

(A) 1947
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1960

Answer: (C) 1951

Q8. The first stadium of Assam was built in

অসমৰ প্ৰথম ষ্টেডিয়াম কেতিয়া নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Jorhat
(B) Golaghat
(C) Sibsagar
(D) Dhemaji

Answer: (A) Jorhat

Q9. Sadiya Khowa Gohain was a

সাদিয়া খোৱা গোহাঁই এজন কি আছিল

(A) Jamindar
(B) King
(C) Frontier Officer
(D) Naval Commander

Answer: (D) Naval Commander

Q10. Prachya Sasanavali was edited by

প্ৰচ্য সসানাৱলী কাৰ দ্বাৰা সম্পাদনা কৰিছিল

(A) Dr. Maheswar Neog
(B) Dr. Birinchi Kumar Barua
(C) Dr. surya Kumar Bhuyan
(D) Alexander Mackenzie

Answer: (A) Dr. Maheswar Neog

Q11. Which king is also known by the nicknamed as Bhagaraja

কোন ৰজাক ভগৰাজ বুলিও জনা যায়

(A) Sutiyampha
(B) Sutamla
(C) Surampha
(D) Sunyatpha

Answer: (C) Surampha

Q12. During freedom struggle, the “Mrityu Bahini” was formed by

স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত, “মৃত্যু বাহিনী” কোনে গঠন কৰিছিল

(A) Chandraprabha Saikiani
(B) Pushpalata Das
(C) Rani Gaidinlieu
(D) Kanaklata Barua

Answer: (B) Pushpalata Das

Q13. “Rang Ghar” was constructed during the reign of

কাৰ ৰাজত্বকালত “ৰং ঘৰ” নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল

(A) Rudra Singha
(B) Rajeswar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siv Singha

Answer: (C) Pramatta Singha

Q14. When was Assam Provincial Congress Committee formed

অসম প্ৰাদেশিক কংগ্ৰেছ সমিতি কেতিয়া গঠন কৰা হৈছিল

(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923

Answer: (B) 1921

Q15. The author of “Asomiya Sahityar Buranji” is

“অসমীয়া সাহিত্যৰ বুৰঞ্জী”ৰ লেখক কোন

(A) Nathan Brown
(B) Jatindranath Duara
(C) Devendranath Bezbarua
(D) Gunabhiram Barua

Answer: (C) Devendranath Bezbarua

Important links:

Download Assam GK Quiz PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 11 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here
Indian Science & Technology gk Click here

Leave a Comment