Assam General knowledge Quiz pt 11

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 11

Q1. On 12 January 2021, which one has been formally declared as a new district of Assam

2021 চনৰ 12 জানুৱাৰীত, আনুষ্ঠানিকভাৱে কোনখন ঠাইক অসমৰ নতুন জিলা হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে

(A) Gohpur
(B) Bajali
(C) Bilasipara
(D) Nazira

Answer: (B) Bajali

Q2. As per bird census, 2021, how many bird species are found in Kaziranga National Park

2021 চনৰ চৰাইৰ লোকপিয়ল অনুসৰি, কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত কিমানটা চৰাইৰ প্ৰজাতি পোৱা যায়

(A) 78
(B) 95
(C) 101
(D) 112

Answer: (D) 112

Q3. The proposed India’s longest river bridge from Phulbari (Meghalaya) will connect which district of Assam directly

ফুলবাৰী (মেঘালয়)ৰ পৰা প্ৰস্তাৱিত ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল নদী দলংখনে কোনখন জিলাক সংযোগ কৰিব

(A) Goalpara
(B) Dhubri
(C) Mankachar
(D) Kokrajhar

Answer: (B) Dhubri

Q4. A team of scientists lead by Binoy Kumar Saikia and Tonkeswar from Assam developed ______ to detect cancer cell

কৰ্কট ৰোগৰ কোষ চিনাক্ত কৰিবলৈ অসমৰ বিনয় কুমাৰ চাইকিয়া আৰু টনকেশ্বৰৰ নেতৃত্বত বিজ্ঞানীৰ এটা দলে _ বিকশিত কৰিছিল

(A) Biomedical “dot” from coal
(B) Biomedical “dot” from starch
(C) Biomedical “dot” from potato
(D) Biomedical “dot” from Ni

Answer: (A) Biomedical “dot” from coal

Q5. Which of the following temples don’t have a pond for turtles in its complex

নিম্নলিখিত কোনটো মন্দিৰৰ কমপ্লেক্সত কাছৰ বাবে পুখুৰী নাই

(A) Hayagriva Madhav Temple, Hajo
(B) Nagsankar Temple, Tezpur
(C) Ugratara Devalaya, Guwahati
(D) Basistha Mandir, Guwahati

Answer: (D) Basistha Mandir, Guwahati

Q6. World’s largest Shiva Linga is constructed in which district of Assam

বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ শিৱ লিঙ্গ অসমৰ কোন খন জিলাত নিৰ্মাণ কৰা হয়

(A) Jorhat
(B) Nagao
(C) Darrang
(D) Barpeta

Answer: (B) Nagao

Q7. Who received the Sahitya Akademi Award 2020 for the short stories in the Assamese language

কোনে সাহিত্য অকাডেমি বঁটা ২০২০ লাভ কৰিছিল অসম ভাষাৰ চুটি গল্পৰ বাবে

(A) Mitra Phukan
(B) Rita Chowdhury
(C) Arupa Patangia Kalita
(D) Apurba Kumar Saikia

Answer: (D) Apurba Kumar Saikia

Q8. Who received the Sahitya Akademi Award 2020 for the short stories in the Bodo language

বড়ো ভাষাৰ চুটি গল্পৰ বাবে সাহিত্য অকাডেমি বঁটা ২০২০ কোনে লাভ কৰিছিল

(A) Dharanidhar Owari
(B) Rituraj Basumatary
(C) Rita Boro
(D) Phukan Chandra Basumatary

Answer: (A) Dharanidhar Owari

Q9. Which film bagged the honour of the best Assamese film in the 67th National Film Awards for the year 2019

কোনখন চলচ্চিত্ৰই 2019 বৰ্ষৰ 67 তম ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ বঁটাত শ্ৰেষ্ঠ অসমচলচ্চিত্ৰৰ সন্মান লাভ কৰিছিল

(A) Bhaworiya
(B) Bornodi Bhotiai
(C) Jonaki Porua
(D) Ronuwa—Who never surrenders

Answer: (D) Ronuwa—Who never surrenders

Q10. Total number of ST constituency in Assam assembly election is

অসম বিধানসভা নিৰ্বাচনত মুঠ এছ টি সমষ্টিৰ সংখ্যা কিমান

(A) 12
(B) 15
(C) 16
(D) 18

Answer: (C) 16

Q11. Total number of SC constituency in Assam assembly election is

অসম বিধানসভা নিৰ্বাচনত অনুসূচিত জাতিৰ মুঠ সমষ্টিৰ সংখ্যা হৈছে

(A) 8
(B) 9
(C) 12
(D) 13

Answer: (A) 8

Q12. Who is the first Assamese to win “Yuva Puraskar” by Sahitya Akademi

সাহিত্য অকাডেমীৰ দ্বাৰা “যুৱ পুৰস্কাৰ” জয় কৰা প্ৰথম জন অসমীয়া কোন

(A) Arindam Borkataki
(B) Kamal Kumar Tanti
(C) Bijoy Sankar Barman
(D) Manika Devee

Answer: (A) Arindam Borkataki

Q13. Who is the first Assamese to win the Sahitya Akademi Translation Prize

সাহিত্য অকাডেমি অনুবাদ বঁটা লাভ কৰা প্ৰথম গৰাকী অসমীয়া কোন

(A) Phani Talukdar
(B) Bimal Bhagavati
(C) Narendranath Sarma
(D) Radhika Mohan Bhagowati

Answer: (C) Narendranath Sarma

Q14. Which “Satradhikar” had written the book “Sattriya Sanskriti Swarnarekha”

কোনে “সত্ৰাধিকাৰ”য়ে “সত্ৰীয়া সংস্কৃতি স্বৰ্ণৰেখা” কিতাপখন লিখিছিল

(A) Janardan Deva Goswami
(B) Niranjan Deva Goswami
(C) Pitambar Dev Goswami
(D) Narayan Chandra Goswami

Answer: (D) Narayan Chandra Goswami

Q15. First Assamese to win “Bal Sahitya Puraskar” by Sahitya Akademi is

সাহিত্য অকাডেমীৰ দ্বাৰা “বাল সাহিত্য পুৰস্কাৰ” জয় কৰা প্ৰথম জন অসমীয়া হৈছে

(A) Bandita Phukan
(B) Santanoo Tamuli
(C) Toshaprabha Kalita
(D) Gagan Chandra Adhikari

Answer: (D) Gagan Chandra Adhikari

Important links:

Download Assam GK Quiz PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 10 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here

Leave a Comment