Assam General knowledge Quiz pt 10

Assam General knowledge GjQuiz

Assam General knowledge Quiz pt 10

Q1. Which place’s Litchi gets Geographical Indication (GI) for first time in Assam

কোন খন ঠাইত লিচ্চিয়ে অসমত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভৌগোলিক ইণ্ডিকেচন (জি আই) লাভ কৰে

(A) Jorhat
(B) Tezpur
(C) Dhubri
(D) Silchar

Answer: (B) Tezpur

Q2. Which district of Assam shares the longest international border

অসমৰ কোনখন জিলাৰ আটাইতকৈ দীঘল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত আছে

(A) Cachar
(B) Karimganj
(C) Dhubri
(D) Baksa

Answer: (C) Dhubri

Q3. Which one is the largest tributary of the Brahmaputra

কোনখন ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উপনদী

(A) Subansiri
(B) Kameng
(C) Manas
(D) Dhansiri

Answer: (A) Subansiri

Q4. Which one of the following tributaries river of the Brahmaputra originates in the Meghalaya plateau

ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ নিম্নলিখিত কোনখন উপনদী নদী মেঘালয় মালভূমিত উৎপন্ন হয়

(A) Kopili River
(B) Dhansiri River
(C) Dihing River
(D) Sankosh River

Answer: (A) Kopili River

Q5. In which year Muga silk granted a GI logo for trademark purposes

কোন বছৰত মুগা ৰেচমে ট্ৰেডমাৰ্কৰ উদ্দেশ্যে এটা জি আই লোগো প্ৰদান কৰিছিল

(A) 2011
(B) 2012
(C) 2014
(D) 2016

Answer: (C) 2014

Q6. Total number of oil refineries in Assam is

অসমত মুঠ তেল শোধনাগাৰৰ সংখ্যা কিমান

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (C) 4

Q7. The Assam Co-Operative Jute Mill is located in

অসম সমবায় মৰাপাট মিলটো কত অৱস্থিত

(A) Cachar
(B) Barpeta
(C) Dhubri
(D) Nagaon

Answer: (D) Nagaon

Q8. In which town of Assam, the Baresahariya Bhaona is held

অসমৰ কোন খন চহৰত বাৰেসাহৰীয়া ভাওনা অনুষ্ঠিত হয়

(A) Jamugurihat
(B) Balijan
(C) Balipara
(D) Rangiya

Answer: (A) Jamugurihat

Q9. The Poba Reserve Forest, which is recently upgraded to wildlife sanctuary is located in

পোবা ৰিজাৰ্ভ ফৰেষ্ট, কাক শেহতীয়াকৈ বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যলৈ উন্নীত কৰা হৈছে, কত অৱস্থিত

(A) Nagaon

(B) Golaghat

(C) Dibrugarh

(D) Dhemaji

Answer: (D) Dhemaji

Q10. Which Assamese film won a special jury mention award at the 51st International Film Festival of India (IFFI)

51 তম আন্তৰ্জাতিক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত কোনখন অসমীয়া চলচ্চিত্ৰই এক বিশেষ জুৰী উল্লেখ বঁটা লাভ কৰিছিল

(A) Bridge
(B) Abhiman
(C) Pratighat
(D) Aamis

Answer: (A) Bridge

Q11. How many personalities from Assam received Padma Awards in the year 2021

২০২১ চনত অসমৰ কিমানজন ব্যক্তিয়ে পদ্ম বঁটা লাভ কৰিছিল

(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

Answer: (C) 9

Q12. Which person from Assam is awarded with Padma Bhushan Award in the year 2021

২০২১ চনত অসমৰ কোনব্যক্তিক পদ্মভূষণ বঁটাৰে পুৰস্কৃত কৰা হয়

(A) Imran Shah
(B) Bijoya Chakravarty
(C) Lakhimi Baruah
(D) Tarun Gogoi

Answer: (D) Tarun Gogoi

Q13. The Sivasagar Tank, also known as Borpukhuri was built by Queen Ambika in the year

কিমান চনত ৰাণী অম্বিকাই বৰপুখুৰী নামেৰে জনাজাত এই সাগৰ টেংক নিৰ্মাণ কৰিছিল

(A) 1734
(B) 1736
(C) 1737
(D) 1743

Answer: (A) 1734

Q14. The Rongker festival is celebrated by

ৰংকাৰ উৎসৱ কৰে দ্বাৰা উদযাপন কৰা হয়

(A) Bodo
(B) Karbi
(C) Tiwa 
(D) Mising

Answer: (B) Karbi

Q15. The Bura Chapori Wildlife Sanctuary is located in

বুৰা চাপোৰী বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্য কত অৱস্থিত

(A) Sonitpur District
(B) Golaghat District
(C) Goalpara District
(D) Dhubri District

Answer: (A) Sonitpur District

Important links:

Download Assam GK Quiz PDF Click here
Read Assam GK Quiz pt 9 Click here

Top 15 Assam General knowledge quiz to improve your Gk learning skills. These general knowledge questions can help you to prepare for your upcoming Government jobs, Private jobs, Defence jobs like – Assam Police, India Navy, Indian Army, SSC, etc. Share this page with your love one to improve their general knowledge skill.

Like us on Facebook Click here
Subscribe to our Youtube channel  Click here
Join our Facebook group Click here
Subscribe to our Telegram channel Click here
Join our WhatsApp group Click here

Disclaimer – All Assam History General knowledge questions collected from various sources, like websites, Wikipedia, eBooks, Books, etc. If you found any General knowledge questions mistake please contact us or comments down below on this post.

All Quiz Categories

Assam Gk Click here
Indian History Gk Click here
Indian Sport Gk Click here
World Gk Click here
Computer Gk Click here

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *